Categorie: Economic

reducere fiscalitateMinistrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat recent că, potrivit scrisorii de intenţie transmisă de către Guvernul român la FMI şi CE, CAS-ul (contribuţia de asigurări sociale) pe salarii va fi micşorat.

Reducerea diferenţelor în ceea ce priveşte baza de pensii pentru diferite activităţi prestate, asumată în scrisoarea transmisă FMI, implică scăderea contribuţiei de asigurări sociale şi nu creşterea pentru PFA şi drepturi de autor, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, în paragraful din scrisoarea de intenţie, Guvernul transmite FMI: „Vom aproba de asemenea legislaţia de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgeşte baza prin reducerea diferenţelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activităţi prestate derulate (activitate de natură salarială, activităţi de tipul PFA, drepturi de autor). Înainte de a aduce orice fel de modificări sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI şi CE".

Practic, Guvernul se angajează să analizeze modalitatea prin care să reducă impozitarea muncii prin lărgirea bazei sistemului de contribuţii de asigurări sociale (CAS), neavând în vedere creşterea fiscalităţii ci, dimpotrivă, scăderea acesteia.

„USL şi-a asumat în programul de guvernare scăderea CAS cu 5 puncte procentuale şi revenirea TVA la 19% şi eu personal am anunţat cu puţin timp în urmă că PNL susţine scăderea CAS cu 3 puncte procentuale începând cu 2014. Reducerea diferenţelor din baza de pensii, aşa cum este scris în fragmentul în cauză, se referă la scăderea CAS-ului pentru activităţile de natură salarială şi nicidecum la majorarea fiscalităţii pentru PFA şi drepturi de autor", a precizat Chiţioiu pentru sursa citată.

Potrivit acestuia, printr-o relaxare a fiscalităţii, mediul de afaceri va primi o gură de aer şi va scoate la suprafaţă din economia subterană un număr important de locuri de muncă care vor contribui astfel la lărgirea bazei de impozitare.

„În calitate de liberal şi de ministru al Finanţelor, consider că prioritatea lui 2014 este de a susţine mediul de afaceri, nu doar prin menţinerea fiscalităţii, ci prin reducerea poverii fiscale în principal asupra forţei de muncă", a mai menţionat ministrul Finanţelor.

Recent, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a declarat că reducerea CAS cu 3 puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei şi depinde de acoperirea acestei finanţări din alte surse.

În prezent, contribuţiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat.

Autorităţile române au convenit la finele lunii iulie cu FMI şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale. Acordul stand-by va fi discutat de boardul FMI la finalul lunii septembrie.

Cel mai recent acord al României cu FMI şi Comisia Europeană, în valoare de 5 miliarde de euro şi finalizat în luna iunie, a fost de asemenea de tip preventiv, după o înţelegere stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011, mai relatează sursa citată.

Back To Top