Circulă pe net și face... furouri pe feisbuc un articol publicat într-o revistă de care, spre mândria mea, până acum, nu am auzit, semnat de o duduie blondă (la propriu, jur!, i-am văzut poza), de care, până acum... idem. Nu m-aș fi ostenit și nici nu v-aș fi chinuit cu prostia asta, dacă nu m-ar fi înduioșat până la indignare (DEX: ”revoltă sufletească amestecată cu amărăciune, mânie și dispreț, provocată de o faptă nedemnă, nedreaptă sau rușinoasă”)... candoarea celor împodobesc cu inimioare și distribuie cu floricele, într-o veselie suspectă, fel de fel de mizerii, fiindcă atâta pot, atâta fac... sau chiar sunt năimiți să bage bățul prin gard, producând minciuni și practicând dezinformarea și manipularea. Iar așa ceva nu mai este nici de înțeles și nici de tolerat.

Belicoasă peste poate, blonda Maria Diana Popescu (art-emis.ro) aprinde încă din titlu fitilul manipulării, sperând că articolul o să plece ca din tun: ”În istorie, ca şi astăzi, guvernele liberale au tras în popor”. Aoleo! Șoc și groază! Și începe la fel de abrupt, de zici că a ieșit duhul din lampă și o ia bezmetic pe arătură: ”Ce-au făcut Iohannis şi liberalii lui, căzuţi din pom, în criza care zguduie naţia română? Emit şi semnează în serie legi şi ordonanţe de cameră, cu siguranţă, nefaste în procesul redresării noastre”. Și așa o ține gaia-mațu până la final, când se lasă cu gloanțe... Ei, nu, nu chiar așa, nu vă repeziți să citiți sfârșitul, fiindcă nu câștigați nimic dacă... pierdeți miezul.

Ei, dacă e trendy, uite că încep și eu brusc, dintr-o dată și al naibii de ex abrupto, deci cu concluzia: E un articol foarte prost! E un talmeș - balmeș sub formă de ghiveci, chisăliță sau terci, după preferințe, în care aproape orice propoziție poate fi contestată și dovedită... intelectual, cultural și istoric, cu argumente logice, obiective și corecte, ca fiind o prostie, o provocare, o manipulare naționalist-populistă de tot jegul.

Un singur exemplu, citez de nevoie:

”Nu Carol I, ci ţăranii români au scăpat ţara de turci”. De acord, numai dacă este valabil și pentru ceilalți domnitori români de până la Carol I. Este adevărat că aceștia ”nu au scăpat țara de turci”, dar în cei aproape 500 de ani cât le-am plătit tribut osmanlâilor, hai, că de vreo trei ori tot le-am dat de furcă. La Rovine și Călugăreni, atât de tare i-am bătut, că Mircea și Mihai au dat bir cu fugiții peste munți, abandonând capitala țării. Iar după Podul Înalt – Vaslui, când Ștefan cel Mare a obținut singura noastră victorie clară și incontestabilă asupra turcilor, în anul următor, aceștia au trecut Moldova prin foc și sabie, pustiind-o. Unde erau, așadar, ”țăranii români” ai duduii Popescu, în toate sutele astea de ani? Și ce i-a apucat pe ei, așa, dintr-o dată ”să scape țara de turci”, la 1877? Evident că niciun domnitor n-a făcut el singur, așa, de capul lor, fără niciun sprijin, fără niciun ajutor, fără niciun colaborator, fără țărani, boieri, negustori, meseriași... fără armată!... fără vreo conjunctură anume, internă sau internațională... toate câte s-au înfăptuit în istorie... bune și rele. Nici la noi, nici aiurea-n lumea largă!

Dar chiar așa?!, trebuie să explic ca pentru Gâgă că: 1) Nimeni nu a pretins vreodată că Independența de la 1877 este realizarea lui Carol I, exclusiv; 2) De la ziariști și poeți și până la politicieni și istorici, toată lumea, în epocă și mai târziu, a recunoscut și a lăudat participarea țăranilor români la câștigarea Independenței 3) Ce-ar fi făcut țăranii români dacă principele Carol I nu i-ar fi chemat la luptă și nu i-ar fi condus în război? 4) Dihotomia ”Nu Carol I, ci țăranii români...” este o inepție, un rebut de logică... o tâmpenie ce sfidează adevărata judecată istorică sănătoasă. Păi, cum?... nu Traian a cucerit Dacia, ci soldații romani?! Nu Ștefan cel Mare i-a învins pe turci, ci răzeșii moldoveni?! Este până și la mintea găinii că liderul face ceva prin oamenii pe care îi conduce, iar ostilitatea articolului față de Carol I este atât de stupidă, de nejustificată, de incorectă, încât nici nu mai e nevoie de vreun argument.

Și cam așa stau lucrurile cu tot articolul ăsta mistificator, de o cecitate intelectuală și politică absolut penibilă, de un partizanat atât de rudimentar și de revoltător, încât mi-e jenă că poate cineva să dea credit unor elucubrații ca acestea: ”În istorie, ca și astăzi, guvernele liberale au tras în popor” (...) Prinţul Charles, care are vise erotice cu Transilvania noastră, a cumpărat cîteva sate româneşti (...) Elitele medicinii româneşti au fost ţinute la limita subzistenţei, luate cu cătuşele, desfiinţate (...) imnul naţional povesteşte despre un aşa-zis sînge de roman care curge după 106 e.n. în venele şi arterele noastre. Roman? Ce înseamnă sînge roman? La fel ca şi sîngele albastru. Povestea e falsă şi o resping vehement. Cum vehement resping politica de circ a liberalilor din gaşca iohannistă, care trag cu tunurile în popor (...) Ţăranul nu depinde de oraş, de bănci, de cămătari, precum fermierul şi asta e durerea mondialiaştilor!”.

La asemenea hal de ”gazetărie”... ce să ”admiri” mai întâi? Prostia? Minciuna? Fățărnicia? Necazul este că, în ciuda evidenței că ne aflăm în fața unui produs de presă subcultural și imoral, sunt destui cititori care pun botul, iau de bun tot ce-ndrugă blonda, se lasă spălați pe creier cu șamponul tuturor aberațiile. Cu scoarța cerebrală perfect netedă și sclipind de curățenie, normal că-ți vine cheful să dai și tu soluții, că, ce?, eu sunt mai prost?... și nu te lași până ce nu-ți pui poalele-n cap și nu dai cu mucii-n fasole... foarte inteligent, foarte constructiv, luați de colea una educativă: ”sa vada tot tineretul degenerat cu idei hastagiste, pnl-ist, usr-ist, etc., ca guvernele liberale nu au facut nimic bun pentru popor, din contra!”... și una complet sărită de pe fix: ”glontul si pac, la groapa cu ei, sa scapam odata de nemernicii astia!!!”.

Și acum, la final, doar atâta... l-aș întreba pe justițiarul ăsta de cavernă neandertaliană dacă știe ce se întâmplă imediat după ce unii îi împușcă pe alții. Nu-ți mai suprasolicita, frate, neuronul, îți spun eu: alții îi împușcă și ei pe unii...

M. Ghiță Mateucă

Back To Top