Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

A doua zi după mitingul partidelor istorice din 28 ianuarie 1990, liderii FSN au organizat prima contramanifestație uriașă. Mii de muncitori din mai multe județe au fost aduși la București.  Aportul masiv l-au avut muncitorii de pe marile platforme industriale bucureștene, dar și 5000 de mineri veniți din Valea Jiului pentru prima dată în Capitală. 

 

Feseniștii vroiau să dea o lovitură de imagine, să nu se păstreze imaginea unei slăbiciuni în ziua precedentă.

Mulțimea pare greu de controlat, unii sunt foarte agresivi, alții sunt în stare de ebrietate. Mulți  au venit din convingere, alții par a fi aduși pentru a îngroșa numărul. Însă este clar că oamenii sunt instigați, că li se spun minciuni gogonate și că sunt manipulați.

Cea mai mare mulțime vine în Piața Victoriei pentru a-i saluta pe Ion Iliescu și Petre Roman.

Iliescu se adresează mulțimii de la balcon : „FSN este solid! Frontul nu este în pericol. Am depășit ieri un moment dificil, dar nu de natură să submineze poziția Frontului“

Urale, se strigă: „Vom munci ș-i vom lupta. Frontul îl vom apăra“; „Iliescu nu ceda, țara e de partea ta“, „Nu ne vindem țara“; „Nu vrem patroni“; „Frontul e din țară. Nu vine de afară“.

Citiți și: De la „Jos Iliescu“ la „Moarte Intelectualilor“. Acum  partea cu „Jos Iliescu“

Asediul sediilor opoziției  - „Ole, Ole ieși afară moșule“

Grupurile de oameni sunt apoi bine direcționate către sediile partidelor de opoziție pe care le „asediază“ și le devastează. 

La sediul central al Partidului Național Țărănesc din Piața Rosetti s-au adunat cei mai mulți simpatizanți FSN, mulți puși pe scandal și încercând să forțeze intrarea în clădire. Țărăniștii din sediu se baricadează în clădire. Se strigă lozinci agresive la adresa liderilor opoziției.  Un firav dispozitiv de militari în termen, timorați, este dispus în jurul clădirii.

Autoritățile responsabile cu menținerea ordinii  (Poliție, Trupele de Pază și Ordine – viitorii jandarmi) fuseseră retrase de pe străzi pentru a lăsa mânia proletară să-și facă treaba. 

Coposu judecat, pentru ce-a organizat!“

Sunt strigate și agitate pancarte cu cele mai josnice lozinci din istoria postdecembristă: „Boșorogii fără dinți vor să ajungă președinți“;  „Nu vrem partide de fosile“; „Câmpeanu la azil, Coposu la cimitir“; „Jos Coposu, jos vampirii“;„Coposu judecat, pentru ce-a organizat!“; „Coposu la azil“; „A venit Coposu ca să roadă osu“; „România nu e os de ros pentru Copoși“; „Moarte intelectualilor“. 

Cu oameni furioși și care înjurau la ușa clădirii, liderii și membrii PNȚCD din sediu se așteptau să fie linșați din clipă în clipă.

Tehnica băieți răi/băieți buni

Așa-zisa salvare a venit de la premierul Petre Roman și Cazimir Ionescu, vicepreședinte CFSN.  Cei doi greuceni își fac apariția cu un TAB și cu câteva plutoane ale Armatei și câteva echipaje de Poliție (dar încă cu uniforme de Miliție).

Cazimir Ionescu și Petre Roman fac apel la calm către mulțimea care striga  „Ieșiți afară!“, apoi îi propun liderului țărănist să părăsească clădirea pentru a liniști spiritele. Tot ei vin cu ideea de a merge la televiziune, unde seniorul să dea un comunicat prin care să-și prezinte punctul de vedere.   

Corneliu Coposu refuză inițial să părăsească sediul, dar la insistențele colaboratorilor săi, unii dintre ei chiar panicați de un linșaj public, acceptă ideea de a merge la Televiziunea Română.

Drumul umilinței prin mulțime către TAB-ul

Roman propune ca mijloc de „extracție“ un TAB al Armatei. Nu se știe dacă povestea a fost înscenată, dar drumul liderului țărănist și al câtorva colaboratori printr-o mulțime dezlănțuită care înjura, scuipa, dintre care și o tentativă de înjunghiere, a fost de abjecțiune totală.

Paralela cu imaginea unui Ceaușescu îmbătrânit ieșind din TAB la Târgoviște și un Coposu și mai bătrân intrând într-un TAB a funcționat foarte bine în mințile celor de atunci.

La televiziune Coposu a vorbit degeaba spunându-și punctul de vedere legat de evenimente și despre cum ar trebui să funcționeze democrația. Înregistrarea nu a  fost difuzată niciodată pe postul public.

În tot acest timp locuințele liderilor opoziției erau vandalizate de alte grupuri de simpatizanți FSN, inclusiv mineri.

Mărturia lui Corneliu Coposu

„Luni, 29 ianuarie, s-a produs această represiune oficială împotriva noastră. Casa mea a fost asediată (…). Au adus muncitori, mulți în stare de ebrietate, care au început să țipe, să ne amenințe cu linșarea, în această situație a venit domnul prim-ministru Roman, împreună cu domnul Cazimir Ionescu, pretextând că vor să oprească indignarea opiniei publice împotriva noastră. Bineînțeles că totul era o înscenare.

La ora aceea cei care lansaseră lozincile împotriva noastră mă acuzau că abia venisem din străinătate, cu buzunarele doldora de dolari ca să cumpăr țara, să-mi reiau moșiile și întreprinderile care mi-au fost confiscate. Fel de fel de lozinci absurde. Nu mai fusesem plecat din țară din ’38. (…) Nu se putea discuta cu ei.

(…) Atunci a intervenit domnul prim-ministru ca să ne «salveze» (…) La insistența domnului Roman am acceptat să merg la Televiziune, pentru ca apariția noastră să liniștească lumea (…), din nou am fost păcălit, fiindcă toată înscenarea era pentru a se filma cum sunt salvat eu cu un TAB din fața mulțimii furioase“, a declarat Coposu într-un interviu.

Așa se construia „Democrația originală“

Linșajul și manipularea organizate de liderii FSN, cu sprijinul instituțiilor statului, arăta adevărata față a unor comuniști vopsiți cu lac democrație  dar cu reflexe staliniste.

În momentul în care au fost puși într-o situație incomodă liderii perestroikiști ai momentului au aruncat măștile dialogului și ale bunului simț și și-au arătat obiceiurile brejneviste, de a da cu pumnul în gură și apoi a însăila povești defăimătoare la adresa inamicilor politici.

Toate minciunile inventate de feseniști au rămas în cultura populară ani de zile de la acele evenimente și unele mai circulă și în prezent.

Așa fost să fie. Așa era nivelul unui popor ieșit după 44 de ani de dictatură comunistă și ceaușiștă, oameni care descopereau Coca Cola, Pepsi, Tropicana, Bonibon, țigările Winchester, serialul Dallas, filmele, casetele audio, muzica, RAP-ul, Rock-ul, divertismentul.

Era de așteptat ca nivelul de discernământ politic al populației să fie foarte redus în acei ani după ieșirea din întunericul „epocii de aur“.

144672552 169738171613912 7715178622762342114 n

144746341 3461407290750536 1615006061393498337 n

144833144 1598481390340075 1222054912856560139 n

144945204 1440504143007650 6644380427860286738 n

Back To Top