În cazul de față nu este cazul nostru, nu pentru că nu avem destui idioți prin elita politică, ci pentru că România este puțin mai mare ca economie și populație încât să poată face erori economice care să nu coste prea mult. E vorba de republica Muntenegru care a intrat in incapacitate de plată.

Muntenegru, o țară cât Dobrogea
Muntenegru, o țară mică, cât județele Tulcea și Constanța la un loc, și cu doar 621.000 de cetățeni și un PIB de 12 miliarde $, a dorit să facă o autostradă de 130 de kilometri care să lege estul țării de litoral. Problema este că aproape întreg teritoriul este unul muntos și costurile cresc exponențial. Acestea sunt estimate la 23,8 milioane dolari/km, adică peste 3 miliarde de dolari toată autostrada.

O autostradă prea scumpă pentru țară atât de mică
Proiectul a fost „picat“ de două studii de fezabilitate deoarece a fost considerat neviabil, nesustenabil și inoportun. Dar factorii politici au dat înainte și au solicitat acordarea unui împrumut organismelor internaționale bancare și chiar Uniunii Europene. Au fost refuzați de toți din Occident (FMI, Banca Europeană de Investiții), dar la orizont a apărut soluția salvatoare de la o bancă de stat din China comunistă care i-a acordat imediat un împrumut de 1 miliard de dolari, fără mari discuții.

Contractul lui Faust și corupție cât cuprinde
Muntenegrenii au semnat cu ochii închiși și acum au descoperit că au dat de belea, abia acum. Lucrările s-au împotmolit, proiectul presupune străpungeri prin munte cu boring machine (mașină de forat) pentru crearea de tuneluri, construcția de viaducte, numeroase pasaje, cu numeroși piloni. În plus, există numeroase acuzații că corupții din guvern au deturnat vreo 400 de milioane de dolari din suma acordată de chinezi.

Acum sunt în incapacitate de plată
Ce au semnat oficialii muntengreni cu chinezii e secret, dar acum umblă disperați prin Europa să ceară bani cu împrumut pentru prima rată la împrumut după ce au cheltuit miliardul și au construit doar 41 de kilometri în 6 ani.

Guvernul a mărit taxele și a înghețat salariile, dar rezultatele se lasă așteptate
Președintele Dukanovici și oficiali din guvern au afirmat că țara lor este în pericol să-și cedeze o parte din suveranitate guvernului chinez, ca parte a contractului de împrumut.

Chinezii vor baze la Marea Adriatică - CITEȘTE TEXTUL INTEGRAL AICI: Punctulpeignat.ro

Back To Top