• Cum se schimbă comportamentul copiilor atunci când primesc constant aceste mesaje

De multe ori părinții cu care lucrez mă întreabă ce pot face pentru a opri crizele de plâns ale copiilor, pentru a-i face mai ascultători sau mai înțelegători. Fiindcă înțeleg epuizarea părinților și faptul că oferă ce au mai bun copiilor făcând tot ceea ce pot, sprijinul meu constă în a-i ajuta să înțeleagă dinamica relațiilor și cauzele reale care stau la baza acestor comportamente neplăcute, astfel încât ei să obțină o rezolvare pe termen lung. 
 

Una din autoarele mele preferate este Jasmin Lee Cori, psihoterapeut specializat în tratarea adulților care se luptă cu efectele neglijării sau abuzului din copilărie. În cartea sa, Mamă, tu unde erai atunci?, Jasmin identifică o serie de mesaje pe care copiii au absolută nevoie să le primească pentru a crește sănătoși, autonomi, responsabili, înțelegători și cooperanți. 

  • Haideți să vedem care sunt aceste mesaje și cum influențează prezența sau absența lor comportamentul copiilor. 

„Mă bucur că ești aici!”

Sigur că majoritatea părinților se bucură de copiii lor, se bucură că îi au, însă de multe ori din cauza conflictelor dintre ei nu mai pot arăta bucuria, iar atitudinea devine "da, mă bucur că ești aici, dar dacă ai fi mai ascultător, mai înțelegător, mai cuminte…", ceea ce este foarte tulburător pentru copii.

În felul acesta copiii învață că este mai important cum sunt decât faptul că sunt și vor deveni sfidător, necooperanți sau, dimpotrivă, extrem de obedienți și sensibili la așteptările celorlalți.

Când părinții își arată bucuria de a fi, separat de comportamentul neplăcut pe care îl au uneori copiii, aceștia învață să se simtă bine în corpul lor, în activitățile lor, și acceptă să devină responsabili de comportamentul lor. 

Dacă îți este greu să îți arăți bucuria față de copilul tău fără să o condiționezi este posibil ca și ție copil să-ți fi fost transmis același mesaj de către părinții tăi, că se bucură de prezența ta doar dacă ești cum se așteaptă ei să fii. 

„Te văd!"

De departe este cel mai important mesaj, în absența căruia celelalte pălesc! A fi văzuți înseamnă a fi observați si oglindiți prin cuvinte care ne încurajează să ne observăm constant. De exemplu, un copil face un gest, părintele interpretează gestul ca fiind potrivit sau nu și de cele mai multe ori dacă nu este un gest potrivit copilul primește o pedeapsă. Cum se traduce această situație? Văd comportamentul nu omul care s-a comportat astfel în urma unor emoții.

Cum ar putea un părinte să transmită copilului mesajul că îl vede? Prin oglindire:
-observ că ai făcut asta și mă gândesc că te simți..... Așa este?
-știu că îți place atât de mult să ...., astfel că m-am gândit să facem mai des lucrul asta! 
Când un copil se simte văzut și acceptat el ca și persoană cu trăiri proprii, îi va fi ușor să își vadă propriile stări și să își controleze reacțiile. Totodată, va comunica mai ușor și va accepta regulile care îi sunt transmise. 
Dacă îți este greu să vezi trăirea din spatele comportamentului copilului tău, cel mai probabil ai interiorizat așteptările ridicate ale propriilor tăi părinți și te străduiești foarte mult să te ridici la înălțimea acestor așteptări și îți este teamă să îți vezi și acele aspecte care crezi că nu ar putea fi acceptate. 

„Te respect!”

Respectul pe care un părinte i-l oferă propriului copil este baza respectului pe care copilul i-l va oferi părintelui. Atunci când copiii simt că li se impune controlul chiar și când nu e nevoie dezvoltă credința că nu le sunt respectate aptitudinile, limitele și preferințele, ceea ce conduce la apariția unui sentiment de lipsă de valoare și rușine.

Fiindcă nu se simt respectați nu vor ști cum să se respecte și nici cum să îi respecte pe ceilalți. 

Absența acestui mesaj îi împinge pe copii spre o atitudine foarte tolerantă cu alti oameni in loc sa își protejeze propriile interese, sau spre o atitudine totalitară față de ceilalți, inclusiv față de părinți. 

Atunci când părintele respectă preferințele copilului, implicit anumite diferențe de opinie, nevoile, trăirile și ritmul propriu, copilul învață să respecte la rândul lui limitele, nevoile și regulile părintelui. 

Copiii care se simt respectati își descoperă și își exprimă propria individualitate, au încredere în ei, au încredere în părinți și în experiența lor și învață să aibe grijă de ei. 
Dacă îți este greu să respecți ceea ce îți transmite copilul tău este foarte posibil să fi primit o educație rigidă, autoritară. Pe de altă parte, dacă frecvent închizi ochii, lași de la tine ca să îi faci copilului pe plac, nu înseamnă că îl respecți. 

„Te iubesc!“

Există copii care nu aud niciodată aceste cuvinte, dar si copii care le aud însă ele sunt condiționate de comportamentul copilului, "te iubesc pentru că …", "te iubesc atunci când…" sau  "fiindcă te iubesc, trebuie să" . În astfel de situații copiii învață că sunt de neiubit așa cum sunt și devin predispuși să intuiască cum ar trebui să fie pentru a se simți iubiți. Fiindcă această căutare a iubirii o simt ca pe o rană vor începe să sfideze, să respingă regulile părintelui, să refuze sau să mintă pentru a fi iubiți. 

Gesturile prin care iubirea ajunge ca mesaj la noi sunt gesturile de afecțiune, de tandrețe , de blândețe, astfel că iubirea este transmisă în special prin limbaj corporal nu atât de mult prin limbajul verbal. O altă componentă a iubirii o reprezintă regulilele și limitele ferme, clare, urmate de consecințe naturale, nu de pedepse sau recompense.

De multe ori când discut cu părinții despre consecințe naturale vs pedepse si recompense apare un sentiment de confuzie, așa că am sa explic ce este pe scurt o consecință naturală.

Să presupunem că avem un copil care isi dorește foarte mult să mănânce desert, iar noi, ca părinți, am enunțat regula “desertul se mănâncă după masa de prânz”, iar copilul în acea zi nu dorește să mănânce masa de pranz, dar evident dorește desertul. 

Pedeapsa: daca nu mănânci masa de prânz nu primești desertul și nu te mai uiți nici la desene! 
Recompensa: dacă mănânci acum de prânz te poți uita și la desene după! 

În acest moment copilul se simte manipulat, nerespectat, nevăzut și în esență neiubit, iar pe viitor nu va mai avea încredere în părinte așa că nu va mai respecta nicio regulă. Consecința naturală este: este în regulă să nu manânci masa de prânz, dacă nu simți acum că îți este foame, însă nu vei manca desert azi. Și atât !

Spre deosebire de pedeapsă sau recompensă, când părintele aplică această consecință naturală și acceptă că este posibil ca cel mic să se înfurie sau să se simtă trist, cum de altfel și noi adulții ne simțim uneori când nu se întâmplă ceea ce ne dorim, copilul se va simți în siguranță, iubit chiar și atunci când are emoții puternice, și în timp va învăța să își accepte și el emoțiile și să își controleze reacțiile. 
E o dovadă de iubire să nu ne concentrăm atenția pe reacție, ci pe emoția din spate. Dacă îți este greu, cel mai probabil ai învățat că emoțiile intense nu sunt acceptabile.

„Nevoile tale sunt importante pentru mine, Te poti baza pe mine atunci cand ai nevoie de ajutor”

Acesta este un mesaj care transmite faptul că pentru părinți copilul este o prioritate, că nu este îngrijit fiindcă trebuie sau când e timp, ci fiindcă este important. Cea de-a doua parte a mesajului sugerează faptul că indiferent de nevoile copilului părinții îi vor fi alături și îl vor susține în rezolvarea lor. Prezența constantă a părintelui nu implică faptul că el își va folosi întotdeauna resursele pentru a-i rezolva problemele copilului în locul său, ci în funcție de nevoi părintele îl va însoți să își descopere propriile resurse. 

Când copilul primește mesaje de genul "n-am timp acum, descurcă-te singur" sau "ți-am mai spus ce să faci, descurcă-te singur", copilul se va simți rănit, rușinat de propria neputință, speriat de complexitatea situației și va riposta. 

Când copilul primește mesajul că nevoile lui sunt importante pentru părinți și se poate baza pe înțelepciunea lor când are nevoie de ajutor, va deveni încrezător în el, în părinți, în experiența lor de viață, va asculta și își va arăta aprecierea. 
Dacă îți este greu să accepți neputința copilului sau simți că nevoile lui sunt suprasolicitante, cel mai probabil nici ție nu ți-a fost acceptată dependența din primii ani de viață, ori ai fost copleșit de sfaturile părinților, astfel că nu ai descoperit în relație cu ei care îți sunt abilitățile. 

„Sunt aici pentru tine. Îmi voi face timp pentru tine”

Acesta este un mesaj care vizează o nevoie fundamentală a copiilor- nevoia de conexiune umană, de a se simți în contact cu persoanele de care sunt atașați, de a avea o legătură cu cei din familie. 

Când copiii nu primesc acest mesaj se simt blocați în singurătate, și ușor-ușor își pierd dorința de a mai experimenta, fiindca absența celuilalt împiedică dezvoltarea unui filtru propriu prin care să trecem toate experiențele. Totodată, vor fi reticenți față de părinți, vor fi indiferenți față de ce spune părintele și de aici pot apărea alte conflicte. 

Când copiii primesc acest mesaj ei simt că se pot relaxa și avea încredere să exploreze, să încerce, să manipuleze obiecte și mai apoi idei, emoții, atitudini. Timpul de calitate petrecut cu copilul, în care suntem complet prezenți fără alte gânduri sau distrageri, îl va ajuta să accepte perioadele în care nu putem fi prezenți și totodată ne va elibera de sentimentul de vinovăție că alegem să petrecem timp și departe de el. 

  • Dacă îți este greu să fii prezent și te simți copleșit de griji și responsabilități, foarte probabil și tu ca și copil ți-ai văzut părinții copleșiți de responsabilități și ai învățat că nu e atât de importantă conexiunea umană precum este rezolvarea problemelor. 
  • Acestea au fost șase mesaje deosebit de importante în relația părinte-copil. Atunci când, prin atitudinea lor părinții transmit aceste mesaje, comportamentul copiilor se schimbă complet, fiindcă nenumărate studii arată că învățarea se face prin imitație: copiii imită atitudinea părinților.

Psihoterapeutul Maria Diana Drăghici este contributor la Actualitatea Prahoveană. Blocul Mariei este AICI, iar pe Facebook o puteți găsiți AICI

Back To Top