Categorie: Pamflet
Reducerea sub 10% a TVA la produse alimentare şi scăderea nivelului accizelor reprezintă două probleme care trebuie discutate în perioada următoare, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

"Trebuie discutat foarte serios în perioada următoare despre reducerea TVA la alimente şi produse agroalimentare, nu neapărat pe produse finite, ci pe întreg lanţul. Avem un studiu făcut la nivelul ţărilor UE pe nivelul TVA la producţia agroalimentară, care este foarte diferită de la o ţară la alta. Dacă reuşim să rezolvăm această chestiune lovim dur evaziunea fiscală. Ceea ce am făcut la cereale, pe o anumită o perioadă, respectiv taxarea inversă, nu va rezolva problema de fond pentru că discutăm aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Dacă acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscală de miliarde de euro să găsim căile prin care aceşti bani rămân în circulaţie şi revin bugetului statului", a precizat Valeriu Tabără.

Potrivit acestuia, cu excepţia a două-trei ţări din UE, care au o TVA ridicată la alimente, restul ţărilor comunitare au introdus o taxă mult mai redusă la produsele alimentare.

Back To Top