Categorie: Politic

gratiela gavrilescuTragedia produsă în munții Apuseni a readus în discuție o temă de care depinde viața și siguranța cetățenilor, anume intervenția rapidă prin intermediul serviciul unic de urgență 112.

„Partidul Național Liberal susține intensificarea eforturilor de implementare a sistemului eCall în România, conform inițiativei europarlamentarului liberal Adina Vălean la nivelul Parlamentului European", susține deputatul PNL Grațiela Gavrilescu prin intermediul unui comunicat trimis presei.
Iată comunicatul integral

În acest sens, eurodeputatul Adina Vălean a întocmit un raport cu privire la implementarea sistemului eCall în Europa, document care a fost adoptat pe 27 Noiembrie 2013 de către Comisia de Industrie a Parlamentului European. Prin inițiativa sa, Adina Vălean a propus un salt tehnologic în privința localizării persoanelor implicate în accidente, prin introducerea obligativității pentru serviciile de urgență de a localiza toate apelurile de ugență prin coordonatele GPS ale telefoanelor mobile de generație nouă. Astfel, se vor salva vieți prin reducerea drastică a timpului de intervenție și vor scădea costurile intervenției cu până la 4 miliarde de euro anual la nivel European.

Introducerea acestui sistem nou de localizare previne exact situațiile în care viața unor oameni este pierdută din cauza intervenției lente a serviciilor de urgență. Conform estimărilor, rata de utilizare a smartphone-urilor în România este în acest moment de 27% și va ajunge la 52% în 2017.
Se estimează că la nivel european se pierd anual 3.200.000 de minute din cauza incapacității de a localiza cu exactitate victimele ce apelează numărul de urgență. Costurile de 4 miliarde de euro ale acestor intervenții ineficiente aproape că pălesc în fața unei realități cutremurătoare: mii de vieți depind de rapiditatea cu care este acordat serviciul de urgență.

România trebuie să continue să-și modernizeze infrastructura de telecomunicații speciale, dezvoltând-o pentru toate sistemele de navigație, astfel încât implementarea sistemului eCall să aibă loc chiar înainte de 1 octombrie 2015, termenul avansat de către instituțiile europene drept obligativitate pentru statele membre UE.

Introducerea acestei prevederi în proiectul serviciului unic european trebuie să fie susținută și promovată la nivel politic de către toți actorii implicați, astfel încât timpul de implementare a acestui sistem să fie cât mai scurt posibil.

Grațiela Gavrilescu,
Deputat PNL, vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie

Back To Top