Categorie: Politic

guvernProiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, după ce a fost respins în Camera Deputaţilor, pe motiv că, iniţial, a fost propus de către PDL. Actul normativ va fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.

Premierul Victor Ponta a anunţat dezbaterea acestui proiect la începutul şedinţei Executivului.

"Vreau să plece la Parlament cât mai repede. Senatul... mi-au comunicat că aşteaptă proiectul. Îl dezbat în procedura cea mai rapidă şi îl adoptă, iar Camera Deputaţilor la începutul lunii iulie va avea oricum o sesiune extraordinară pentru a aproba ratificarea Acordului de Asociere între Moldova şi Uniunea Europeană şi atunci îl adoptă şi Camera Deputaţilor. Deci, poate pleca la preşedinte pentru promulgare", a spus premierul, citat de Mediafax.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, nu de la 1 iulie cum era programat iniţial, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat, joi, premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern. Premierul a afirmat că reducerea CAS reprezintă 'o măsură foarte bună, cerută de mult timp de toate partidele politice.

Citeşte şi REDUCEREA CAS cu 5% a fost RESPINSĂ de Camera Deputaţilor, for decizional

Reducerea contribuţiilor sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% în prezent la 15,8% din fondul de salarii realizate, ar plasa România pe locul doi în regiune din prisma celor mai mici costuri cu asigurările sociale (pentru pensie), după Slovacia, unde contribuţia angajatorilor pentru pensii se ridică la 14%, potrivit unui studiu realizat de compania externalizare şi consultanţă de afaceri Accace.

În prezent, pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii din România plătesc CAS în valoare de 208 lei, urmând ca, după aplicarea reducerii cotei cu 5%, aceştia să plătească 158 lei.

Back To Top