Categorie: Politic

ponta scrisoare basePremierul Victor Ponta i-a trasmis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare. Premierul se referă în scrisoare la declaraţii de marţi ale preşedintelui potrivit cărora pactul ar fi reprezentat "o păcăleală". Guvernul a confirmat transmiterea acestei scrisori, ca urmare a declaraţiilor făcute marţi de şeful statului.

„Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012", se arată în scrisoarea trimisă de premier preşedintelui Băsescu.

Guvernul a confirmat faptul că premierul Ponta a transmis, miercuri, preşedintelui scrisoarea de denunţare a pactului de colaborare instituţională semnat de cei doi, ca urmare a declaraţiilor făcute marţi de şeful statului.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu îi "recomandă" premierului Victor Ponta "să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României", se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al şefului statului, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a anunţat în cadrul unei emisiuni de la România TV, că a renunţat la pactul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu.

"În primul rând, cred că l-a păcălit pe Klaus Iohannis. Şi domnul Iohannis a vorbit despre un pact de coabitare. Nu există un pact de coabitare, ci un acord de colaborare instituţională pe care l-am semnat în decembrie ca prim-ministru desemnat cu preşedintele în funcţie. Dacă a păcălit pe cineva, nu m-a păcălit pe mine. Scopul acelui acord era de a primi un mandat de prim-ministru pe care l-am şi primit. Dacă i-a păcălit pe partenerii noştri inernaţionali, eu am decis să-i trimit lui Traian Băsescu o scrisoare prin care explic cum a fost prezentat acest acord. Ținând cont de declaraţiile pe care le-a făcut, spun că acel acord nu mai există. Aşadar nu mai produce niciun efect", a declarat Victor Ponta.

Pactul de coabitare a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta înaintea desemnării pesedistului ca premier în decembrie 2012.

Acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluţionarea diferendelor şi la consultarea ex-ante în privinţa mandatelor care vizează politicile europene, dar şi la independenţa justiţiei, Ponta şi Băsescu angajându-se, sub semnătură, că independenţa Justiţiei nu va fi alterată direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea părţilor să manifeste "respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate", scrie gândul.info.

 

Back To Top