Categorie: Politic

basescu refuz ministriTraian Băsescu a respins oficial variantele premierului pentru Ministerul Culturii şi pentru Buget. Victor Ponta a propus-o pentru funcția de ministru al Culturii pe Rozalia Biro, în locul lui Kelemen Hunor care şi-a anunţat demisia după un conflict cu premierul şi ministrul de Externe, fără a putea retrage însă întreaga formaţiune de la Guvernare. Cea de-a doua propunere este Claudiu Manda ca ministru delegat pentru Buget, în locul lui Liviu Voinea care va intra din septembrie în boardul BNR.

Potrivit unei decizii a Curții Constituționale a României, președintele nu mai poate refuza al doilea rând de nominalizări.

În urmă cu o săptămână, şeful statului anunţa că nu intenţionează să le semneze celor doi numirile, dar arăta că le dă timp fie premierului să le înlocuiască, fie celor doi miniştri propuşi să se retragă.
În lipsa oricărei reacţii oficiale dinspre Guvern, Băsescu a retrimis joi cele două variante la Palatul Victoria cu menţiunea „necorespunzător".

Ulterior, președintele a oferit și explicațiile.
„Am respins propunerea primului-ministru cu menţiunea că este o propunere necorespunzătoare funcţiei. Oricând, în timpul mandatului meu, primul-ministru o va propune pe doamna Biro pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Tranporturilor, ministere legate de experienţa în administraţie, nu voi ezita să o numesc. Dar nu la Ministerul Culturii unde consider că cunoaşterea deplină a limbrii române este esenţială", i-a reproşat preşedintele candidatei UDMR pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Culturii exprimarea deficitară în limba oficială.

Cât despre deputatul PSD Claudiu Manda, președintele a spus: „Propunerea lui Iulian Claudiu Manda, de asemenea, am respins-o ca fiind necorespunzătoare, iar în ceea ce îl priveşte pe domnul Manda e bine să nu se mai revină nici măcar la alte portofolii".

Mai multe AICI

 

Back To Top