Categorie: Politic

Emil Boc i-a eliberat din funcţie pe Marius Oprea (şeful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului) şi pe Dinu Zamfirescu, directorul Institutului pentru Memoria Exilului Românesc, cei doi fiind înlocuiţi de Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir. De remarcat este faptul că preşedintele Traian Băsescu a condamnat regimul comunist din România, în decembrie 2006, în Parlament, ca fiind ilegitim şi criminal, el bazându-şi demersul pe un raport întocmit de o comisie condusă de… Vladimir Tismăneanu.

Despre Marius Oprea se poate vorbi, acum, ca fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Printr-o hotărâre de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. A apărut, astfel Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), subordonat premierului, iar cele două instituţii au fost desfiinţate. La momentul respectiv, mai multe ONG-uri, conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică şi Zoe Petre au protestat faţă de decizia Guvernului de comasare a Institutului pentru Memoria Exilului Românesc (INMER) cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România (IICCR), însă au anunţat că îl susţin pe Marius Oprea la conducerea instituţiei rezultate prin comasarea celor două structuri.

 

Acum, însă, guvernul a decis ca Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc să fie condus de un preşedinte executiv, iar rezultatele obţinute în activitate să fie evaluate de un consiliu ştiinţific. Preşedintele executiv are un mandat de cinci ani. El este numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru.

“Bube” de la liberali

Liderul liberalilor, Crin Antonescu, îi transmisese săptămâna trecută premierului Emil Boc că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc trebuie să funcţioneze în continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere. "Nu are niciun fel de importanţă faptul că şi Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu sunt membri ai PNL. Niciun moment, în nicio împrejurare, aceşti doi oameni, în fruntea instituţiilor pe care le-au condus, nu au făcut politică partizană. Niciunul dintre ei nu a intervenit în campania electorală, niciunul dintre ei nu a folosit în vreun fel instituţia pe care o conduce sau prestigiul deţinut în fruntea acestor instituţii în favoarea PNL sau în favoarea cuiva din PNL", a menţionat Crin Antonescu. El a considerat că ar fi "culmea penibilului" ca Guvernul lui Traian Băsescu să îi schimbe pe cei doi din funcţii. Acum, Crin Antonescu a trăit şi “culmea penibilului”.

Back To Top