Categorie: Politic

Vin zile grele pentru preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Traian Constantin Igaş, liderul grupului PDL din Senat, a anunţat zilele trecute în plenul Senatului că în urma refuzului de a supune la vot cererea independenţilor privind locurile în comisii, PDL va iniţia procedura de suspendare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.

Senatorii independenţi şi-au pierdut locurile în comisiile permanente

"Conform Regulamentului, va trebui să iniţiem procedura de suspendare a dumneavoastră din funcţia de preşedinte, datorită faptului că aţi abuzat de calitatea pe care o aveţi", a explicat Constantin Igaş. Reacţia preşedintelui Senatului a fost aceea de a-l întreba pe liderului grupului PDL dacă doreşte continuarea lucrărilor plenului, răspunsul fiind afirmativ.

Încărcătura politică – detonată sub fotoliul lui Geoană

În aceste condiţii, senatorii şi-au reluat activitatea cu dezbaterea legii responsabilităţii fiscale. Plenul Senatului luase, anterior, o pauză de consultări, solicitată de grupul parlamentar PNL. După reluarea şedinţei, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că nu va supune votului cererea independenţilor de a-şi păstra locul în comisiile de specialitate. Mircea Geoană a arătat că argumentele prezentate în cele aproximativ două ore de dezbateri din plen au o încărcătură politică evidentă. "S-a votat ordinea de zi; o speţă politică complexă nu poate fi rezolvată printr-un vot în plen, astfel că nu voi supune votului această solicitare", a spus Mircea Geoană.

Independenţi contra preşedinte

Senatorul Liviu Câmpeanu, lider al grupului independenţilor, ceruse, la începutul şedinţei, ca plenul să se pronunţe prin vot asupra solicitării acestui grup de păstrare a locurilor independenţilor în comisiile de specialitate, propunerea sa fiind susţinută şi de grupul senatorilor PDL. Împotriva acestui vot s-au exprimat senatorii din grupurile parlamentare ale PNL şi PSD, care au susţinut că solicitarea independenţilor este neregulamentară şi neconstituţională. În urma discuţiilor în contradictoriu, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a cerut o pauză de consultări pentru a decide dacă se mai legiferează sau nu în această zi. Biroul Permanent al Senatului a decis, marţi, prin vot, ca senatorii care au părăsit grupurile parlamentare pentru a deveni independenţi să îşi piardă locurile din comisiile permanente.

Şapte independeţi şi doi UDMR-işti

Cererea PDL de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană a fost depusă, deja, la Biroul Permanent al Senatului, după cum a anunţat senatorul democrat-liberal Iulian Urban. Acesta a precizat că întârzierea depunerii dosarului s-a produs din cauza programului Senatului, după şedinţa de plen mulţi parlamentari părăsind clădirea Parlamentului, astfel că mai sunt aşteptaţi colegi care să îşi pună semnătura pe acest document. "O să vedeţi că vor fi şi surprize, în sensul că veţi găsi pe listă semnături din partea unor senatori aparţinând partidelor aflate în Opoziţie", a precizat, săptămâna trecută, Urban. Este vorba, de fapt, despre şapte senatori independenţi (Liviu Câmpanu, Corneliu Grosu, Ovidius Mărcuţianu, Laurenţiu Chirvăsuţă, Cezar Măgureanu, Vasile Nedelcu şi Sorin Chivu) şi doi UDMR-işti (Albert Almos şi Gyerko Laszlo). Senatorul Iulian Urban a spus că numărul mic de semnături din partea grupului parlamentar al UDMR se explică prin faptul că cei mai mulţi dintre senatori au plecat mai devreme în teritoriu.

 

 

 

 

 

 

Back To Top