Categorie: Politic

Extrem de cuminte pe plan politic, deputatul de Ploieşti, Andrei Sava, a ieşit şi el pe piaţă, recent, cu două declaraţii de presă. Când s-a dezmeticit şi alegătorul şi a înţeles cine este cel care vrea aeroport internaţional la Strejnic, Agenţia de Integritate s-a gândit să-i mai facă puţină publicitate. Aşa că îl caută, puţin, la avere. ANI a aflat din “Academia Caţavencu” (ea neavând, probabil, capacitatea să constate singurică, cu oamenii din dotare), că ar fi mai mare decât a ştiut Sava să scrie în declaraţia de avere. Anunţul că deputatul Sava va fi cercetat penal a fost lansat undeva la mijlocul săptămânii trecute. Aşa, pentru ca deputatului pedelist să-i stea-n gât peştele de Florii şi mielul de Paşte.

“Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul ANDREI VALENTIN SAVA, deputat în Parlamentul României (legislatura 2008-2012), a infracţiunii de fals în declaraţii. În conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, Agenţia s-a sesizat din oficiu în urma publicării în săptămânalul „Academia Caţavencu” a articolului ”Deputatul PD-L ANDREI VALENTIN SAVA are venituri nejustificate de 670.000 RON”, care semnala posibila nerespectare de către acesta a dispoziţiilor legale referitoare la completarea declaraţiilor de avere. Potrivit prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, deputaţii reprezintă una dintre categoriile de persoane care au obligaţia declarării averii şi a intereselor”, ne spune, pe limba sa, ANI.

Luând act de isprava deputatului Andrei, care sparge bani nejustificaţi în Bamboo, ANI i-a trimis acasă o misivă cu confirmare de primire. Putea să-l cheme tuns, cu mama, la ANI. Întreaga acţiune avea, astfel, o finalitate, măcar că doamnei mamă de deputat i-ar fi fost ruşine. Revenind, aflăm că Andrei Sava a fost informat “cu privire la declanşarea verificărilor, respectiv asupra drepturilor sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare”. Cronologic, Andrei Sava a aflat şi s-a dus să dea cu subsemnatul la ANI, unde a depus şi o serie de documente justificative. Iar ANI s-a luat cu mâinile de păr… Pentru că:

1. În declaraţiile de avere înregistrate la Camera Deputaţilor cu nr. 54/1596/15.12.2008 şi nr. 54/306/15.06.2009, completate şi depuse pentru anii fiscali 2007 şi 2008, nu au fost menţionate valorile reale ale dividendelor încasate în perioada 2007-2008 de la mai multe societăţi comerciale, după cum urmează:

• pentru anul fiscal 2007, nu a menţionat valorile reale ale dividendelor încasate de la următoarele societăţi comerciale: S.C. MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. ADVERT Marketing S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C. MAXIGEL Consult S.R.L., precum ţi o serie de venituri obţinute din salariile de la S.C. MAXIGEL S.R.L., respectiv cele aferente operaţiunilor de transfer a titlurilor de valoare;

• pentru anul fiscal 2008, nu a menţionat valorile reale ale dividendelor încasate de la următoarele societăţi comerciale: S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C. MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. ADVERT Marketing S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., precum şi salariile obţinute de la S.C. MAXIGEL S.R.L. şi S.C. Brazi Industrial Parc S.R.L., respectiv cele aferente operaţiunilor de transfer a titlurilor de valoare.

2. Domnul SAVA ANDREI VALENTIN nu a menţionat în declaraţiile de interese înregistrate la Camera Deputaţilor cu nr. 54/1784/17.12.2008 şi 54/296/15.06.2009, completate pentru anii fiscali 2007 şi 2008, toate calităţile şi funcţiile deţinute în cadrul a opt societăţi comerciale (S.C. MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. ONE INVEST GROUP S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., S.C. MAXIGEL Logistic & Distribution S.R.L., S.C. MAXIGEL Consult S.R.L.), acesta menţionând doar calitatea de asociat în cadrul societăţii comerciale ADVERT MARKETING S.R.L.

Trimis la Parchet

Cu toate că domnul SAVA ANDREI VALENTIN s-a retras, în decursul anului 2008 (22.06.2008), din funcţiile şi calităţile deţinute la cele opt societăţi comerciale, acesta nu a respectat regimul juridic al declarării averilor şi intereselor, deoarece, potrivit prevederilor legale, ”persoanele prevăzute de lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior”. Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul SAVA ANDREI VALENTIN a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

Back To Top