Categorie: Politic

Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a aflat, zilele trecute, la Buşteni, unde a participat, timp de două zile, la o întâlnire a preşedinţilor de consilii judeţene şi primari de municipii ai partidului. Aici s-a dezbătut proiectul legii regionalizării şi mai multe proiecte de lege aflate în dezbatere parlamentară, iar PSD a confirmat că susţine o regândire a organizării statului, astfel încât puterea centrală să nu mai dispună de cea mai mare parte a fondurilor folosite de autorităţile publice locale. Cu acelaşi prilej, Victor Ponta a subliniat faptul că “în Europa nu se fac regiuni pe criterii entice”, el susţinând încă o dată că PSD se va opune proiectului de regionalizare propus de UDMR, care şi-ar dori să obţină autonomie locală în zona Harghita - Covasna

Ponta a subliniat faptul că “în Europa, regiunile nu se fac pe criterii entice”. “Ideea de bază a Europei este tocmai aceea de a nu avea criterii etnice şi naţionale, ci de a avea criterii de dezvoltare şi de coeziune. Să încercăm să avem regiuni cât mai echilibrate între ele", a precizat Ponta. El a anunţat că PSD se va opune proiectului de regionalizare elaborat de UDMR , proiect de lege care a trecut prin aprobare tacită de Senat şi care se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. Ponta a apreciat discursul UDMR ca fiind unul din anii ’50 şi a mai adăugat, despre propunerile PSD nu promovează “un discurs naţionalist, ci unul European”.

Regionalizare românească

Referindu-se la modul în care ar trebui organizate regiunile, Victor Ponta a subliniat că, potrivit concepţiilor partidului pe care îl reprezintă, “este nevoie de un consiliu al fiecărei regiuni, cu un preşedinte de regiune”, iar “fiecare regiune să aibă personalitate juridică, lucru care i-ar permite să interacţioneze direct cu autorităţile europene pentru accesarea fondurilor de dezvoltare”. Ponta a mai spus că o sută de oameni din administraţia centrală ar putea să-şi piardă funcţiile odată cu înfiinţarea regiunilor şi cu organizarea lor după modelul susţinut de PSD, iar aceşti oameni, sau chiar mai puţini decât o sută, s-ar putea regăsi în structurile de la nivel regional.

Back To Top