Categorie: Politic

mihai apostolache 1 aprilie 2016Partidul Social Românesc (PSRO) a depus la Parlament o propunere legislativă prin care se încearcă limitarea cumpărării terenurilor de către străini și apatrizi. Această propunere legislativă modifică și completează două acte normative în vigoare, legea 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetățenii străini și apatrizi, precum și de către persoanele juridice străine și legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării și cumpărării a terenurilor agricole în extravilan și de modificare a legii 268/2001.

„Analiza situației actuale relevă faptul că aceste două acte normative au permis ca mai bine de jumătate din suprafața agricolă și forestieră a țării să facă obiectul unor contracte de vânzare și cumpărare care au avut drept cumpărători cetățeni străini și apatrizi. Prin această propunere se urmărește corectarea impreciziilor din cele două acte normative enumerate", afirmă Mihai Apostolache, președintele PSRO Prahova.

În propunerea legislativă s-au adăugat și terenurile agricole și pădurile și celelalte erenuri forestiere care nu erau cuprinse în legile anterioare. Au fost exceptate de la regimul juridic al circulației terenurilor în general terenurile, agricole, pădurile și alte terenuri forestiere, au fost impuse condiții corecte în care terenurile agricole și pădurile pot fi cumpărate de cătrec etățenii străini și apatrizi, afirmă Mihai Apostolache.

„Aceste condiții ar fi ca cei care doresc să cumpere terenuri să dovedească că au desfășurat activități agricole sau silvice cel puțin cinci ani înaintea dobândirii dreptului de proprietate privată, iar în această perioadă să fi obținut venituri din aceste activități, să se achiziționeze suprafețe de cel mult cincizeci de hectare, să fie utilizat cel puțin un procent de 80 la sută din suprafața cumpărată și să fie angajați oameni care au studii agricole sau silvice necesare pentru lucrarea pământului cumpărat. Ne dorim ca inițiativa să fie îmbrățisată de toate partidele parlamentare, tocmai pentru a limita înstrăinarea acestor terenuri din România către străini și apatrizi. Fac apel, în calitate de președinte al PSRO Prahova, să susțină această inițiativă, iar dacă mai sunt și alte elemente care pot fi adăugate ele sunt binevenite", a declarat președintele Partidului Social Românesc – filiala Prahova, Mihai Apostolache.

.be" target="_self">VIDEO DECLARAȚIE MIHAI APOSTOLACHE

Back To Top