Categorie: Politic

anastase conferinta 4 mai 2017Deputatul Roberta Anastase solicită Ministerului Mediului să ia de urgență măsuri concrete pentru rezolvarea problemei poluării din municipiul Ploiești și zonele limitrofe. Parlamentarul prahovean propune dotarea municipiului Ploiești cu stații mobile moderne de monitorizare permanentă a aerului, pentru identificarea agenților poluatori și organizarea unei dezbateri publice în care să fie implicați atât factorii decidenți din politică și administrație, cât și reprezentanți din partea specialiștilor pe probleme de Mediu, întâlnire în urma căreia să se ajungă la un set de măsuri clare pentru rezolvarea acestei probleme grave care afectează comunitatea locală.

.be" target="_blank">Link VIDEO DISCURS PROPUNERI ROBERTA ANASTASE

Principalele teme:

„Am venit cu solicitări și propuneri care sper eu, că vor pune lucrurile în mișcare.
Pe de-o parte, am avut schimbări semnificative în legislația Mediului pentru a transpune unele directive europene și odată cu legea 278 din 2013 se introduce obligativitatea evaluării calității mediului dar și a impactului asupra sănătății umane. În acest context, primul lucru pe care îl solicit doamnei ministru grațiela Gavrilescu, locuitor al Ploieștiului, este acela de a iniția, împreună cu specialiști din Sănătate și cu autoritățile competente pentru protecția mediului cu atribuții inspecție de control, o acțiune clară de evaluare a calității mediului din Ploiești și examinarea tuturor efectelor asupra sănătății.
Această evaluare ar fi trebuit deja să existe, iar dacă ea există aștept, conform aceleiași legi, să facă publice rezultatele acestei evaluări. Legea o obligă să facă acest lucru, având obligația ca aceste informații să le facă publice.

În al doilea rând, am văzut că în dezbaterea pentru fondul de Mediu, există un un subcapitol care vizează alocarea de fonduri pentru achiziția de instalații fixe și mobile pentru evaluarea calității Mediului. Am văzut că deja a promis Bucureștiului că va fi dotat cu aceste instalații. Am vorbit cu primarul Adrian Dobre pe această temă, solicitându-i să parcurgă acești pași pentru ca și Ploieștiul să beneficieze de aceste laboratoare mobile de evaluare a calității aerului.

Există posibilitatea și pentru operatorii privați să își achiziționeze aceste aparate. Am să le scriu companiilor care au apărut în presă ca poluatori informându-le că pot să facă acest lucru, pentru că sunt convinsă că orice operator economic își dorește să scape de suspiciunea că este poluatorul și afectează comunitatea unde funcționează. Și atunci, dacă poate să aplice, ar fi un lucru extraordinar care ar ajuta Ploieștiul, dar și pe fiecare dintre acești operatori privați să arate că funcționează corect sau, dacă există disfuncționalități, să intre într-un program de rezolvare ale problemelor cu care se confruntă și să se conformeze la exigențele de Mediu. Din punctul meu de vedere, suntem departe de a îndeplini niște condiții de Mediu care sunt necesare. Am citit și eu în presă - vorbim de oameni, de copii, de animale, de tot ce este viu și este afectat acum în Ploiești.

Având aceste date de evaluare, asupra calității mediului și a impactului asupra sănătății, le voi solicita primarului Ploieștiului, dar și președintelui Consiliului județean Prahova, să inițiem împreună o dezbatere cu specialiști în domeniu, cu specialiști în Sănătate, cu operatori în care să discutăm concret despre soluțiile și pașii de care sunt necesari astfel încât calitatea aerului să fie una îmbunătățită.

Sigur, mi-aș dori din tot sufletul, dacă nu există un alt cuib de barză care să îi ocupe timpul doamnei ministru, sper să participe chiar și doamna ministru la această dezbatere și, împreună, să găsim o soluție pentru ca noi, copiii noștri, să putem respira un aer mai curat în Ploiești”, a declarat Roberta Anastase în cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 4 mai 2017, la Ploiești.

Back To Top