Categorie: Politic

Deputatul de Prahova Răzvan Prişcă lansează o nouă ipoteză despre bugetul de stat pe 2019, tocmai contestat de Klaus Iohannis la Curtea Constituţională, vorbind despre o posibilă întârziere premeditată a guvernanţilor, pentru a se asigura că nu se vor face investiţii publice şi că vor rămâne suficienţi bani la buget pentru salarii şi pensii. În susţinerea teoriei sale, parlamentarul PNL spune că proiectul de buget era creionat încă de prin decembrie, dar a fost în mod deliberat "împins" până acum. El mai spune că i s-ar fi părut main indicat ca statul să încurajeze investiţiile publice şi să se concentreze pe cofinanţarea proiectelor europene, afirmând că este "o mare bătaie de joc" faptul că au trecut cinci ani de la începerea sesiunii de finanţare 2014-2020 de la UE şi statul nu se concentrează pe fondurile externe.

 

Declaraţiile au fost făcute vineri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL Prahova, la câteva ore după ce preşedintele Klaus Iohannis anunţase că va contesta la Curtea Constituţională bugetul de stat pe 2019.

Mai multe detalii aici: 

"Cred că toţi parlamentarii din PSD şi ALDE erau convinşi că acest buget nu va fi promulgat de preşedinte. Am spus încă de prin decembrie că în spatele acestui proiect de buget există o şmecherie. Faptul că cei din PSD şi ALDE au ales să încalce legea care spunea că în noiembrie trebuie prezentat Parlamentului proiectul de buget pe anul următor nu a fost întâmplător. Faptul că au mers în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării încă din 15 decembrie arată clar că cei din Guvern făcuseră proiectul şi proiecţiile pe 2019 şi au ştiut care sunt marjele în care poate fi aplicat. Şi atunci au preferat această strategie efectiv golănească, de a împinge lucrurile în aşa fel încât bugetul să nu poată fi aprobat decât prin aprilie-mai, în ideea că acest buget, aşa cum a fost construit, se închide exclusiv pe salarii şi pensii. Şi atunci, pentru că nu puteau să explice de ce 2019 va fi încă un an în care nu vom avea investiţii publice, niciun obiectiv nu va fi dus la capăt, niciun obiectiv nou nu va fi început, au preferat să împingă lucrurile până în februarie, gândindu-se, dacă modifică o înţelegere pe care au avut-o cu preşedintele României în cadrul CSAT-ului pentru instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, că vor mai trece patru-cinci-şase luni până când bugetul îşi va produce efectele la nivel local. Gândiţi-vă că, pe calendarul de construcţie, de la momentul promulgării bugetului naţional de către preşedinte până la momentul în care orice comună îşi va face propriul buget durează două sau trei luni, pentru că mai întâi fiecare consiliul judeţean îşi face propriul buget, după care fiecare consiliu local îşi aprobă propriul buget. După ce o comună îşi aprobă propriul buget, începe să îl execute raportat la proiectele pe care şi le-a propus pe anul respectiv. Procedura de investiţii durează şi ea, în cel mai bun caz, două luni, putând să se ajungă şi la şase-opt luni până când o procedură de selecţie ajunge să fie urmată de un contract semnat", a declarat deputatul de Prahova, afirmând că aceeaşi "reţetă" fusese testată, la un nivel mai restrâns, cu programul "Start Up Nation" gestionat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, program lansat abia în ultimele zile ale lui decembrie 2018.

Deputatul PNL Prahova a discutat şi despre finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, preluând o temă anunţată anterior de preşedintele Iohannis, care reclama că PSD taie investiţiile dar "a avut grijă să aloce sume imense pentru finanţarea partidelor", vehiculând suma de 270 de milioane de lei în 2019 pentru toate formaţiunile parlamentare, dintre care 150 de milioane numai pentru Partidul Social Democrat. "Mi se pare normal ca statul să ofere anumite fonduri partidelor parlamentare pentru susţinerea cheltuielilor, pentru sedii de exemplu, pentru plata angajaţilor, însă de aici şi până la situaţia înc are un partid primeşte trei milioane de euro pe lună, cum este cazul PSD, mi se pare un pas uriaş. Sunt foarte mulţi bani publici, pentru care nu dă nicio socoteală", a afirmat Răzvan Prişcă.

Back To Top