Categorie: Politic

Deputatul PNL de Prahova l-a interpelat pe ministrul Apărării, Gabriel Leș, pe tema cheltuielilor făcute de România anul trecut, în acest sector.

 

"Potrivit unui raport recent al NATO, în 2018, România a avut cheltuieli legate de apărare în valoare de 18,1 miliarde de lei, suma ce a reprezentat 1,92% din PIB, puţin sub ţinta asumată de 2% din PIB. Faţă de cele menţionate anterior, vă rog să îmi comunicaţi, domnule ministru, care este punctul de vedere oficial al instituţiei pe care o reprezentaţi cu privire la acest subiect", i-a transmis deputatul PNL ministrului Apărării într-o întrebare la care urmează să-i fie transmis un răspuns scris.

România, Letonia, Lituania şi Polonia sunt singurele state membre care au legi naţionale sau acorduri politice ce impun alocarea a 2% din PIB pentru apărare. România se află astfel pe locul opt în cadrul alianţei, în ceea ce priveşte nivelul resurselor bugetare alocate Armatei, reiese dintr-un raport publicat de NATO la jumătatea lunii martie.

Cheltuielile aferente achiziţiei de echipamente reprezintă 34,4% din suma totală, potrivit estimărilor NATO, al treilea cel mai ridicat nivel după cele înregistrate de Luxemburg (ale cărui cheltuieli militare reprezintă doar 0,54% din PIB, cel mai scăzut nivel), respectiv Letonia (stat membru al alianţei care a atins obiectivul de 2% din PIB). Două treimi din cheltuielile totale de apărare din cadrul NATO au fost realizate de Statele Unite, respectiv 605 miliarde de dolari. SUA au cheltuit echivalentul a 3,39% din PIB, faţă de 1,48% din PIB, media celorlalte state membre. Doar şase state, în afară de SUA, şi-au atins ţinta de 2% din PIB, respectiv Grecia, Marea Britanie, Estonia, Polonia, Letonia şi Lituania, potrivit ziare.com.

Back To Top