Categorie: Politic

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, despre perioada în care spune că a fost izolată la Guvern din cauza lui Liviu Dragnea, despre candidatura la Cotroceni, dar și despre protestul anti-PSD din 10 august anul trecut, miting pe care premierul Viorica Dăncilă îl consideră a avea ingredientele unei tentative de lovitură de stat.

Principalele declarații:

„În momentul în care se încearcă intrarea în Guvernul României, se forțează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Poate cei care au fost în Piața Victoriei au reclamat anumite lucruri, poate aveau dreptate, nu știu acest lucru, eram în concediu. Dar eu știu un lucru: că au încercat să intre în clădirea Guvernului României. Uitați-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva forțează și încearcă să intre în Guvern, cum ați cataloga acest lucru? (...) În momentul în care prin violență încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat. (...)

Eu nu știu cine a greșit. Să plătească. Sunt dosare, se cercetează. Cine a greșit, de o parte și de alta, trebuie să plătească.
(...) Eu nu am spus că toți din Piață au avut această intenție, dar au existat persoane care au forțat, s-au comportat într-un mod violent, cred că este de necontestat, și au vrut să intre în clădirea Guvernului.

Uitați-vă un pic la ce s-a întâmplat cu vestele galbene în Franța. Să facem un pic de comparație și să vedem: Li se permitea să intre în clădirea Guvernului sau să intre, eu știu, în altă parte, prin forță? Nicăieri în lume nu este permis acest lucru.

Jandarmeria trebuie să își facă datoria. Dacă unii au avut exces de zel, atunci cred că justiția îi va sancționa.

Trebuie să câștigăm alegerile prezidențiale. Președintele Iohannis spunea „pas cu pas”, noi spunem „tur cu tur”. Trebuie să învățăm din greșelile pe care le-am făcut.

Cred că stau destul de bine în sondaje, dar se pot schimba de la săptămână la săptămână, nu l-aș lua ca pe un indicator unic. Cred ca este timpul să câștigăm alegerile prezidențiale.

Am vorbit despre un blocaj politic din partea lui Liviu Dragnea, nu al activității guvernamentale, am muncit foarte mult pentru a implementa programul de guvernare, am adoptat acte normative. Nu prea am vorbit cu organizațiile din teritoriu, în sensul acesta a fost declarația.

Regretele sunt tardive, n-are rost să-mi exprim regretul pentru o acțiune sau alta.

Discurs antieuropean:

Eu nu am avut niciodată în Parlamentul European un discurs anti-Europa. Nu înseamnă că dacă stai cu capul în jos ești respectat.

Am fost premierul care a mers cel mai mult la Bruxelles, eu am lărgit relațiile cu Uniunea Europeană.

Declanșarea Art.7 nu este foarte ușoară și nu cred că e de actualitate pentru România.

Guvernul României nu a intervenit în actul de justiție.

Guvernul Cioloș a schimbat peste noapte peste 100 de acte normative, n-am văzut reacții virulente.

MCV

Am avut o discuție cu Timmermans, înainte de numirile de numirile în instituțiile de acum, și am spus că aș vrea un dialog mult mai bun. Cred că experții de fiecare parte, dar de ce nu și cu terți, pot să analizeze punct cu punct. Ne dorim ridicarea MCV.

Parlamentarii PSD care au modificat legile justiției

Nu-i pot sancționa eu, pentru o perioadă în care nu eram eu în măsură să le spun ce să facă sau ce nu. Eu cred că ei se consultă cu cetățenii care i-au ales. Dacă nu, pot fi sancționați la următoarele alegeri. Întotdeauna s-a făcut legătura cu Liviu Dragnea, așa a fost percepția, chiar dacă a fost o măsură corectă. Cred ca a fost o vulnerabilitate. Am dus corupția în Parlamentul European ca și cum am fi cea mai coruptă țară. Nu este adevărat. Și în alte țări se întâmplă. Eu nu sunt coruptă, n-am avut nicio problemă cu justiția, de ce să fim asociați cu corupții?

Secția Specială

Nu cred că trebuie să intervină nici MJ, nici primul ministru, nici altcinva. Trebuie să facă obiectul consensului magistraților. Să lăsăm justiția independentă, nu trebuie intervenit politic, orice decizie aș lua eu, ar arăta că se implică politicul.

Șeful CNAS

Trebuia să venim cu un specialist, care a mai lucrat acolo. Propunerea a venit de la ministrul sănătății. Eu am avut o plângere pentru înaltă trădare. Aș fi putut să-mi dau atunci demisia. Bineînțeles că a fost o eroare totală (plângerea).

10 august

În momentul în care se forțează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Eu nu știu cine a greșit. Să plătească! N-am nicio suspiciune, nu este normal să judec eu. Anormal e să forțezi intrarea în clădirea Guvernului. Azi e Palatul Victoria, mâine e Palatul Cotroceni. N-am spus că toți din piață au avut această intenție, dar au existat persoane care s-au comportat violent. Uitați-vă la Vestele Galbene din Franța. Li se permitea să intre în clădirea Guvernului? Jandarmeria să-și facă datoria, dacă unii au avut exces de zel, sunt convinsă că justiția îi va sancționa. Cei care au greșit trebuie să plătească. Procurorii au acces la toate documentele, trebuie să contribuie la aflarea adevărului.

Ordonanța 114

Modul în care a fost adoptată nu a fost corect! De fiecare dată, trebuie să fie în dezbatere publică, să fie discutată cu toți cei implicați. Dar nu trebuie să vorbim despre ord. 114 numai din perspectiva efectelor negative. Are și aspecte bune, salariul în construcții, creșterea punctului de pensie, a împiedicat creșterea prețului la gaze. Pentru ce trebuie corectat, avem toată deschiderea. Pe energie, bancar, s-a discutat și s-a ajuns la consens. Intențiile guvernului României sunt foarte bune. Nu a fost o ordonanță care s-a născut greșit, doar că n-a fost suficient discutată. Nu sunt prea multe domeniile care au avut de suferit. Ce a fost de corectat am corectat.

Laura Codruța Kovesi

Vă explic cum ați explicat dvs în cazul lui Ciurchea. Planează niște suspiciuni, eu nu o cunosc, am dat dovadă de solidaritatea cu femeile întotdeauna. Era bine și pentru ea să-și rezolve problemele din țară și apoi să candideze la această funcție. Eu n-am nimic cu ea. Vorbim de procuror european, în domeniul justiției. Dacă se adeverește o acuzație, ce vom face noi ca țară, ca imagine? E important ca noi să ne recuperăm credibilitatea. Nu vor vorbi despre Laura Codruța Kovesi, toți vor vorbi despre România.Susținerea mea contează mai mult sau mai puțin, contează instituțiile europene, dacă ele o susțin, sunt convinsă că va deveni procuror general. Modul în care a gestionat funcția din România a fost defectuos, de aceea a și fost schimbată.

Nostalgici în PSD după Dragnea?

Nu cred că PSD are timp de nostalgii, trebuie să recâștige încrederea cetățenilor. Nu cred că mai există această problemă, important e cum gestionăm de-acum încolo.

Propunerea lui Teodorovici cu studenții de a rămâne în țară

Știți că acest lucru nu se poate face. Mi-aș dori să rămână în țară că aici găsesc condiții mai bune, nu pot fi obligați. Nu putem forța pe cineva să rămână în România nici din punctul de vedere al legislației europene. Chiar mâine mă întâlnesc cu studenți, vreau să văd cum gândesc și apoi să venim cu măsuri. Vreau să schimbăm modul de abordare.

De ce acum Viorica Dăncilă e alta?

Sunt aceeași, sunt un om corect, cu credință în social-democrație, om muncitor, vrea să muncească alături de colegi ca acest partid să revină la scorul din 2016. Este prima oară când o femeie are șanse să câștige și vreau să demonstrez că pot reuși. Nu m-a schimbat nici funcția, am rămas același om ca atunci când am acceptat funcția de prim-ministru al României.

Video emisiune integrală LINK AICI

Back To Top