Categorie: Politic

Ministerul Apărării Naționale nu pare îngrijorat de exercițiile derulate de Rusia în Marea Neagră. La solicitarea deputatului PNL de Prahova, Roberta Anastase (VEZI DETALII), ministrul Gabriel Leș susține că mobilizarea de la începutul lunii mai "nu  a constituit o amenințare pentru România". În același timp, colegul său de Guvern, ministrul de Externe, arăta că  "exercițiile militare de amploare desfășurate de Federația Rusă în apropierea frontierei nord-estice a NATO reprezintă unul dintre factorii care mențin un climat de securitate volatil în regiunea Mării Negre".

 

În răspunsul oficial transmis deputatului liberal de Prahova Roberta Anastase, ministrul Apărării, Gabriel leș, arată că "numărul mare de nave participante la exercițiul desfășurat de Flota Rusă din Marea Neagră (30 de nave, precum și aeronave, din cadrul Aviației navale a Florei Ruse a Mării Negre) se explică prin implicarea majorității navelor existente în porturile Sevastopol și Novorossiisk, fără ca acestea să fi ieșit din bazele de dislocare permanentă. De asemenea, precizăm că misiunile executate pe timpul exercițiului (descoperire, identificarea și combaterea țintelor) reprezintă activități uzuale care se desfășoară pe timpul exercițiilor de antiapărare aeriană în regiunea portuară, pentru apărarea infrastructurii specifice și a grupărilor de nave, acestea înscriindu-se în cadrul intențiilor Federației Ruse de a crește postura militară și capacitatea operațională a forțelor dislocate în regiunea Mării Negre. Totodată, menționăm că exercițiul a fost monitorizat de structurile cu atribuții specifice din Ministerul Apărării Naționale și nu a constituit o amenințare pentru România."

Citiți aici părere avea ministrul de Externe despre exercițiul din 4 mai.

Parlamentarul liberal Roberta Anastase este, la nivelul Camerei Deputaților, membru al Comisiei pentru politică externă, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene și președinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre.

Back To Top