Categorie: Politic

Candidatul alianţei PNL-USR-PLUS la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova, senatorul liberal Iulian Dumitrescu, îi cere imperativ actualei conduceri a instituţiei publice măsuri pentru protejarea persoanelor aflate în centrele sociale din judeţ. Reacţia vine după apariţia unor focare de coronavirus în centrele de plasament din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova.

 

Dumitrescu notează, într-un comunicat transmis luni, că actuala conducere PSD a Consiliului Judeţean nu are, în viziunea lui, nicio scuză pentru lipsă măsurilor de protejare a copiilor din centrele de plasament şi a bătrânilor din căminele sociale: "Uneori, în administrație nu poți să miști lucrurile din lipsa banilor. În situația centrelor cu focare de coronavirus, nu e voba de lipsa banilor. Actuala conducere a Consiliului Județean nu are nicio scuză că, timp de 6 luni de la la debutul pandemiei în România, nu a creat proceduri clare prin care să-i protejeze pe cei aflați în centrele de plasament și căminele de bătrâni. Mai ales că știam de la Galați, Mureș sau chiar din presa internațională că aceste centre sunt cele mai vulnerabile: există riscul ca, dacă se îmbolnăvește o persoană, să fie infectați toți – fie angajați, fie beneficiari ai serviciilor de asistență socială. Cer Consiliului Județean Prahova să ia măsuri urgente la căminele și centrele subordonate astfel încât să nu ajungem la tragedii de proporțiile celor de la Galați sau Mureș”, a declarat Iulian Dumitrescu, candidatul PNL-USR-PLUS Prahova la Președinția Consiliului Județean.

De altfel, situațiile punctuale legate de apariția unor focare COVID-19 în centrele de plasament sau căminele subordonate de CJ Prahova nu sunt singurele probleme majore în cadrul acestui sistem de asistență socială, se mai arată în comunicatul de presă transmis de PNL Prahova, în care se mai precizează că presa locală a semnalat de-a lungul anilor multiple cazuri în care tinere minore au ajuns să fie victime ale unor rețele naționale și internaționale de carne vie. Mai rău, mulți dintre tinerii care ies din centrele de plasament, pentru că statul nu a avut grijă de ei și nu i-a integrat în societate, ajung să alimenteze fenomenul infracțional din Prahova.

"Ne trebuie soluții pe două paliere: pe de o parte, trebuie să alocăm mai mulți bani decât a făcut până acum CJ, pe de altă parte, ne trebuie un alt tip de abordare administrativă. Dacă prahovenii îmi vor acorda votul lor în 27 septembrie, voi dispune un audit la nivelul serviciilor de asistență socială și apoi acestea vor fi reformate din temelii, cu două preocupări majore: sănătatea oamenilor și integrarea socială a copiilor instituționalizați", a concluzionat Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova.

Back To Top