Categorie: Politic

Deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu, dascăl de profesie, a făcut un colaj al declarațiilor nefericite ale politicienilor, referitoare la cadrele didactice, amintindu-le, într-o notă ironică, de lipsurile cu care se confruntă de câteva decenii sistemul de învăţământ, în timp ce factorii de decizie se întrec în a trage concluzii neinspirate.

 

"Prin 2009, Traian Băsescu a avut încă o revelație, după cea din 1999, în care a aflat că nu avem nevoie de autostrăzi și a concluzionat, scurt, că țara are nevoie de ospătari, nu de filosofi.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban s-a gândit să coboare puțin ștacheta și să facă și el o mărgică și, tot printr-o declarație nefericită, îndemna profesorii, părintește, să meargă mai puțin la cârciumă, că nu-s bani...

Desigur, în ultimii 11 ani, educația a beneficiat de ăia 6% din buget, școlile sunt la standarde europene și au chiar și autorizații de funcționare, iar finlandezii ne privesc plini de invidie...

Eu cred că cele două declarații n-ar trebui să ne supere prea mult: până la urmă, cei doi oameni politici n-au făcut altceva decât să dea dovadă că nu prea au înțeles care este rolul școlii și asta, probabil, și pentru că nu prea au trecut pe la școală! Pentru că, altfel, ar ști că acolo nu e doar un loc unde merg niște copii cât sunt părinții la serviciu și unde profesorii sunt un fel de gardieni care nu-i lasă să butoneze telefoanele mobile și să vorbească neîntrebați.

Altfel, mai aflăm ceea ce știam deja, anume că minciuna are niște picioare scurte: ministrul educației, dna. Monica Anisie, ne îndemna acum ceva vreme să nu credem în trompetele pesediste, că bugetul ministerului «cuprinde sumele de bani necesare pentru creșterile salariale din anul 2020» și că sindicatele, alea veșnic complice cu oricine altcineva decât cei care cotizează lună de lună la bunăstarea lor vor să se înghețe anul școlar care, oricum, nici nu știm când și cum va începe.

Cu proiectul România Educată, liniște și pace. Iarăși, pe bună dreptate – chiar n-ai cum s-o educi din reformă-n reformă de 30 de ani, inventând mereu roata și apa caldă cu un buget infim și o inflație de fabrici de diplome care n-au făcut altceva decât să mângâie orgolii mărunte și să decredibilizeze un sistem cât de cât funcțional. Plus că oamenii capabili ori pleacă scârbiți din sistem, ori nu sunt băgați în seamă, fiind marginalizați în favoarea pilelor și recomandărilor de partid care sunt precum termitele, peste tot: direcțiuni de unități de învățământ, inspectorate școlare, case ale corpului didactic, minister, institutul de științe ale educației.

Cât despre salarii, că de aici pornisem, da, ar fi bine să crească! Nu sunt bani?! Cândva era legea ilicitului, iar zilele trecute tocmai a fost respins la Senat proiectul de lege care ar fi simplificat confiscarea averilor ilicite. Cine a votat împotrivă? Fix PSD-PNL-UDMR-PMP... Iarăși, nu sunt bani?! Lege prin care delapidarea banului public devine imprescriptibilă! Tot nu sunt bani? Păi, hai să-ntrebăm tinerelul de la volanul bolidului de lux de unde a avut bani să-l cumpere. Nu poate justifica? Îl confiscăm și valorificăm. I l-a cumpărat tăticul? Verificăm și tăticul... Avem pensii speciale? Hai să nu mai avem! Și, vor fi bani!", a comentat parlamentarul de Prahova, pe pagina sa de Facebook.

 

Foto: Stirile Pro TV via Facebook/ Dan Rădulescu

Back To Top