Categorie: Politic

Senatorul PNL de Prahova Roberta Anastase a transmis, duminică, un mesaj pentru români, punctând semnificația specială pe care o are data de 9 mai, în istoria țării noastre, dar accentuând totodată că Uniunea Europeană se află, astăzi, la începutul unui nou capitol în parcursul său către stabilitate și prosperitate.

“Ziua de 9 mai are o semnificație aparte pentru România.

La 9 mai 1877 România, prin vocea ministrului său de externe Mihail Kogălniceanu, își proclama independența față de Imperiul Otoman. Tot cu prilejul zilei de 9 mai, în 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea construcția unei autorități comune care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile europene prin plasarea producției de cărbune și oțel sub tutela acestui unic centru decizional. Propunerea ministrului francez avea să devină piatra de temelie a Uniunii Europene. În 2019, la distanță de 69 de ani de la acel moment, România, în calitatea sa de Președinție în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, a fost gazda Summitului de la Sibiu, prima reuniune de acest fel a liderilor europeni care a avut loc de Ziua Europei.

Astăzi, la 71 de ani de la Declarația Schuman, Uniunea Europeană începe un nou capitol. Conferința privind viitorul Europei, este cel mai amplu proiect demarat la nivelul UE prin intermediul căruia instituțiile și decidenții politici europeni vor încerca sa includă contribuțiile cetățenilor europeni în proiectul de modelare a viitorului Uniunii.

Este un moment de reflexie și un bun prilej de a ne reaminti de valorile comune care ne unesc și care au transformat acest proiect european într-un spațiu de stabilitate, prosperitate și siguranță pentru fiecare dintre noi.

La mulți ani, Europa! La multi ani, dragi români!”, a transmis Roberta Anastase.

Back To Top