Parlamentarii au început de luni noua sesiune de lucru a Legislativului, după o vacanţă de câteva săptămâni. Grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat şi-au ales birourile permanente, iar ziua de lucru a parlamentarilor a continuat după amiază cu primele şedinţe de plen ale celor două camere. Aprobarea proiectelor bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe anul 2009, dar şi a bugetului propriu, precum şi modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor vor fi priorităţile legislative ale acestei sesiuni în Camera Deputaţilor. Deputaţii vor trebui să se pronunţe asupra proiectului bugetului Camerei pe anul 2009, una dintre restanţele sesiunii trecute.
Acest proiect a fost discutat de liderii grupurilor parlamentare, care au ajuns la concluzia că deputaţii vor avea nevoie în acest an de un buget de 302 milioane de lei, cu aproape 22% mai mare decât bugetul de anul trecut. Suma este necesară pentru chetuielile curente de întreţinere a Palatului Parlamentului, pentru activitatea deputaţilor, dar şi pentru unele investiţii, cum ar fi continuarea lucrărilor şi dotarea studioului propriu de televiziune. Un alt subiect important va fi cel referitor la cererea procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, care a solicitat punctul de vedere al plenului Camerei pentru începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată a deputatului Adrian Năstase (PSD), în cazul a două dosare," Zambaccian 2" şi "Mătuşa Tamara".
Priorităţi legislative ale coaliţiei de guvernământ
Modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor va fi în atenţia parlamentarilor, după ce preşedintele Camerei, Roberta Anastase a declarat că ar trebui operate schimbări legate de indemnizaţiile tranzitorii ale deputaţilor şi senatorilor şi de parlamentarii care reprezintă diaspora. Deputaţii vor trebui să se pronunţe şi asupra unor ordonanţe simple sau ordonanţe de urgenţă, emise de Guvernul Tăriceanu, care nu au fost analizate de fostul Legislativ şi vor analiza proiectele de lege considerate priorităţi de coaliţia guvernamentală PDL-PSD.
PD-L a anunţat, deja, că priorităţile sale pentru actuala sesiune parlamentară sunt modificarea sistemului de vot uninonominal, anularea pensiilor parlamentarilor, elaborarea legii salarizării unice, iniţierea unor legi privind izolarea termică a locuinţelor şi reducerea numărului de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. Preşedinta Camerei a declarat, în urmă cu două săptămâni, la Poiana Braşov, că una dintre priorităţile actualei sesiuni parlamentare este modificarea sistemului de vot, "astfel încât alegerea Parlamentului să reflecte în totalitate voinţa cetăţenilor". Alte priorităţi în plan legislativ sunt elaborarea unei legi privind cumulul salariu-pensie şi promovarea unei legi a salarizării unice.
Senatorii şi deputaţii PD-L îşi mai propun să recâştige încrederea cetăţenilor în Parlament, iniţiind un grup de lucru pentru modificarea Regulamentelor celor două Camere, care să găsească soluţii de creştere a transparenţei Parlamentului. Şi PSD are priorităţi pentru noua sesiune legislativă, care privesc Codurile juridice, modificarea Codului Fiscal şi un pachet legislativ referitor la descentralizarea administraţiei.