PE LISTE SEPARATE SAU CANDIDAT COMUN USL? – asta este întrebarea care îi frământă, zilele acestea, pe social-democraţi şi pe liberali atunci când vine vorba despre apropiatele alegeri parţiale ce vor avea loc în comunele prahovene Măgureni şi Păuleşti. APH vă prezintă o analiză succintă a situaţiei politice din cele două comune prahovene şi culisele intereselor, departe de a fi comune, ale PNL şi PSD legate de miza alegerilor.
Una mie, una ţie?
După decesul primarului liberal din Măgureni, Gheorghe Iarca, şi al social-democratului din Păuleşti, Ion Drăguşin, intensitatea vieţii politice din cele două comune a crescut, simţindu-se izul apropiatei campanii electorale pentru alegerea noilor edili. Micile seisme politice nu au trecut nebăgate în seamă în cadrul organizaţiilor judeţene, săbiile liberalilor şi ale pesediştilor rămânând, cel puţin deocamdată, scoase, pe jumătate, din teacă. Chiar dacă par a fi subiecte de interes strict local, viitoarele alegeri din Măgureni şi Păuleşti, în condiţiile în care fiecare entitate politică a conglomeratului doctrinar are interese particulare de partid şi afaceri, reprezintă o veritabilă încercare pentru USL la nivelul judeţului Prahova.
Variante de candidaturi
Dacă se respectă protocolul tradiţional al USL, în cele două localităţi prahovene ar exista candidaţi comuni ai alianţei USL, în funcţie de culoarea politică a foştilor edili şi, drept consecinţă logică, cea preferată în ochii electoratului local. Cu alte cuvinte, candidat liberal la Măgureni şi candidat social-democrat la Păuleşti.
La prima vedere, liberalii ar trebui să se înţeleagă uşor cu social-democraţii în privinţa stabilirii candidaturilor. Însă, după cum ştim, în politică totul este relativ, fapt confirmat şi de ultimele evenimente dictate de tendinţele unor lideri locali de a ieşi în faţă, chiar şi împotriva deciziilor de la centru. Fiecare dintre cele două partide, PNL şi PSD, dispun de lideri locali puternici, fiecare dintre aceştia încercând să se impună pentru a fi nominalizat drept candidat al alianţei. De aici şi primele discuţii interne.
PSD şi steagul alb
Primele semne ale agitaţiei politice legate de apropierea bătăliilor electorale au venit din partea social-democraţilor care, printr-un comunicat de presă din 16 iulie 2013, ating subiectul arzător al candidaturilor comune sau separate la funcţiile de primar în Măgureni şi Păuleşti.
„Biroul Permanent Judeţean PSD Prahova, întrunit în şedinţa din 16 iulie 2013, a decis că va susţine în continuare principiile funcţionării Uniunii Social Liberale la nivel judeţean, inclusiv prin stabilirea unor candidaturi comune la alegerile parţiale pentru desemnarea primarilor din comunele Măgureni şi Păuleşti, conform Protocolului de funcţionare al USL Prahova".
Măgureni – localitate liberală, Gheorghe Iordache – şanse maxime pentru ocuparea fotoliului de primar
Şi prin acest comunicat de presă pacifist, PSD joacă inteligent, pentru că se simte în inferioritate. Social-democraţii aleg să facă pace şi, eventual, să obţină un post de viceprimar, fiind conştienţi că Măgureniul este liberal în procent covârşitor. La Măgureni, există certitudinea că liberalii îşi vor pune ei primar, în situaţia unei bătălii electorale separate între PNL, PSD, PDL şi PPDD. Aşa că pesediştii preferă, aici, frăţia, ieşind mai câştigaţi prin susţinerea unui candidat PNL. Surse din mediul politic îl dau ca favorit pe Gheorghe Iordache, fost viceprimar al localităţii, în mandatul trecut. Oamenii din comună îl privesc pe Iordache drept un continuator al proiectelor fostului primar Gheorghe Iarca, celelalte formaţiuni politice nedând semne nici măcar că şi-ar dori să mimeze o eventuală bătălie electorală. De altfel, scorul PSD din Măgureni s-a învârtit în jurul a 5 procente. Nici PDL nu stă mai bine în sondaje în această localitate.
Trebuie adăugat că localitatea se află în colegiul deputatului liberal Graţiela Gavrilescu, politician apreciat în localitate, cu influenţă importantă asupra masei votanţilor.
Păuleşti – localitate social-democrată
Dacă Măgureniul poate reprezenta doar un simplu antrenament electoral pentru viitoare bătălii politice, la Păuleşti intervin şi alte mize, această localitate vecină cu municipiul Ploieşti fiind una dintre cele mai bogate din Prahova. Păuleştiul este populat de vilele puternicilor zilei, din toate mediile politice şi sociale. De asemenea, Păuleştiul se află sub „jurisdicţia" deputatului PSD Sebastian Ghiţă, un pion influent în cercurile de putere ale României prezente. Drept consecinţă, este de aşteptat ca deputatul PSD să fie factorul decisiv în nominalizarea viitorului candidat la primăria Păuleşti şi în alegerea viitorul edil al localităţii.
Actorii politici din Păuleşti
Comuna Păuleşti este condusă, de facto, în ultimul an, de viceprimarul liberal Sandu Tudor, edilul decedat Ion Drăguşin fiind, începând de anul trecut, odată cu agravarea bolii sale necruţătoare, în imposibilitatea de a-şi mai exercita, efectiv, prerogativele executive.
Aflat, în mod conjunctural, în fruntea comunei, viceprimarul Sandu Tudor este urmărit de mai multe controverse care planează asupra imaginii sale. APH a prezentat, cu două săptămâni în urmă, existenţa unui evident conflict de interese în cadrul primăriei. Fiica viceprimarului Sandu Tudor a figurat ca fiind colaborator-angajat în cadrul biroului de avocatură care beneficia de un contract gras din banii publici ai comunei Păuleşti.
La momentul publicării articolului, viceprimarul Tudor nu a fost de găsit, în schimb avocata Maria Rădulescu, beneficiara contractului cu bani publici ne-a sunat ca să ne certe, cu un tupeu ieşit din comun, fără să reuşească să ne argumenteze situaţia aflată la marginea legalităţii pe care reporterii noştri au semnalat-o. Sintetizăm, pentru luminarea stimatei avocate care ne-a reproşat faptul că nu a fost sunată înainte de publicarea articolului: nu ne interesează nici pe noi şi nici pe cititorii APH faptul că domnia sa beneficiază de banii comunei Păuleşti. Are un contract care poate fi încadrat, probabil, în limitele legalităţii.
Ne interesează, însă, informaţia de interes public legată de fiica şefului administraţiei locale care era angajată, conform frontispiciului biroului de avocatură, la societatea care câştiga bani de la primărie. VEZI ARTICOL
Aşa cum spuneam, biroul de avocatură avea contract cu primăria unde tatăl, din poziţia de viceprimar, semna ordinele de plată către entitatea unde lucra fiica sa.
Sandu Tudor (PNL) versus Adrian Pătraşcu (PSD)
Revenind la viitoarea luptă politică, pariem, sută la sută, pe candidatura domnului Sandu Tudor la fotoliul de primar. Nu garantăm, însă, că va candida din partea partidului din care face parte acum, adică PNL. Problemele actualului viceprimar vin din partea social-democrată, unde surse din mediul politic îl dau ca favorit pentru candidatură la funcţia de primar al comunei Păuleşti pe social-democratul Adrian Pătraşcu, consilier în cadrul Consiliului Local Păuleşti.
Pătraşcu este privit în comună ca fiind un continuator al politicilor fostului primar Ion Drăguşin, iar dacă se respectă protocolul alianţei USL, acesta ar urma să fie nominalizat drept candidat, iar viceprimarul Tudor urmând să fie obligat să îşi susţină colegul de alianţă.
Însă ambiţiile actualului viceprimar sunt mai mari, acesta fiind hotărât să candideze pentru fotoliul de primar al Păuleştiului.
De aici şi negocierile co-preşedinţilor de alianţă, Mircea Roşca şi Mircea Cosma, amândoi liderii având, aşa cum spuneam, candidaţi puternici pentru Păuleşti.
Variantele rămân, încă, deschise, urmând să aflăm, zilele acestea, hotărârea luată în cadrul viitoarei şedinţe comune a USL Prahova.
Unde s-au ascuns PDL şi PPDD
O să vă întrebaţi de ce nu luăm în calcul şi candidaturile PPDD şi PDL pentru cele două localităţi? Simplu: în niciuna dintre ele nu există o minimă şansă de izbândă a unor candidaţi din partea acestor zone politice. Singurul rol pe care PDL şi PPDD îl vor avea va fi acela de a-şi alege candidatul pe care îl vor susţine, în urma negocierilor politice dintre liderii judeţeni.