„Eu sunt acolo unde se află toţi românii, în fața sălii Dalles. Te aştept!“
Înainte de euforia generală izbucnită după fuga lui Ceaușescu mulți români uitau că 49 de oameni, majoritatea tineri, muriseră în seara de 21 decembrie 89 și în noaptea de 22, alți 604 de oameni se aflau la spital cu răni grave și 1.245 de persoane se aflau arestate/reținute la Jilava, asta numai în București. Pentru regimul autocratic al lui Ceaușescu erau niște golani, huligani, niște bandiți care îi încurcau de la planurile lor mărețe. Se pare că stigmatul acesta a rămas așa pentru mulți dintre românii care visează la Epoca de Aur cu ochii deschiși chiar și acum după 32 de ani.
Înainte să aruncăm cu invective cu judecăți de valoare din vârful buzelor și al tastaturii, cu trimiterea în derizoriu cu teoriile conspiraționiste să aflăm totuși că acei tineri de 16, 17, 30 de ani care au strigat, au crezut, au luptat... la București în noaptea aceea lungă, dramatică, ticăloasă împotriva unui regim imbecil și primitiv, aveau un nume, un prenume niște idealuri și niște părinți care îi plâng și acum și le aprind lumânări la morminte. Ce suntem noi acum? Ce ar fi fost și ei?
Eroii
Alexandra Diana Donea (17 ani) - împușcată în cap. Ultima dată a fost văzută în viață în seara de 21 decembrie în zona Inter. Era elevă în clasa a XII-a a Liceului Nicolae Bălcescu (Colegiul Național Sf Sava, acum), se pregătise timp de un an pentru examenul la Facultatea de Arhitectură. Cu o zi înainte i-a spus prietenei sale pe fondul discuțiilor legate de Timișoara: „Nu ne pot omorî pe toţi“. A doua zi a trecut peste rugămințile mamei sale să nu plece în centrul Capitalei.
Lucrețiu Mihai Gâtlan (19 ani) - lovit de camion și împușcat în seara de 21 decembrie în zona toracelui la Intercontinental. A fost printre primele victime ale zilei de 21. Prietenii îi spuneau Rockerul. A plecat cu grup de prieteni și a ajuns pe Bulevardul Nicolae Bălcescu în dreptul Sălii Dalles. Acolo încerca să comunice cu scutierii de la Miliție și cu soldații de Securitate. A fost izbit de camionul scăpat de sub control la 17.30. Potrivit tatălui și prietenilor, după ce a fost împușcat în umăr, un alt soldat a venit lângă el și l-a împușcat în cap, după care l-a târât de păr către un camion.
Luiza Mioara Mirea (27 de ani) – împușcată în cap la Sala Dalles în seara de 21 decembrie 1989 după ce a sărit să-i ajute pe cei striviți de camionul militar la ora 17.30. A fost internată în seara de 21 decembrie la Spitalul de Urgență cu traumatism cranio-cerebral prin împușcare. Era fiica unui fost deținut politic. Era studentă la Facultatea de Automatică, în anul IV, după ce a fost exclusă de 2 ori din facultate din cauza dosarului legat de tatăl său. A pornit spre Palat după ce a anunțat că să se întâlnește acolo cu mai mulți colegi de facultate. Era căsătorită de numai o lună și, înainte să iasă din casă, i-a lăsat soțului ei un bilet pe care i-a scris:„Eu sunt acolo unde se află toţi românii, în fața Sălii Dalles. Te aştept!“.
Ruxandra Mihaela Marcu (21 de ani) – contabilă, decedată după ce a fost strivită de un camion militar la Sala Dalles. Pe 21 Decembrie 1989, avea zi liberă și căuta în oraș cu prietenul ei Alexandru să-și cumpere cizme și rochie pentru petrecerea de Revelion. Însă, când au ajuns pe bulevardul Magheru, cei doi nu au intrat în magazine, ci într-o coloană de oameni care se apropia strigând. În jurul orei 17:30, se găseau la Sala Dalles, unde se scanda „Libertate“, „Timișoara, Timișoara“, „Vom muri și vom fi liberi“. Cuplul se ținea de mână, când Ruxandra a fost smulsă definitiv de lângă prietenul ei. Un autocamion militar se apropiase de manifestanți prin spate și accelerase brusc. 14 tineri au ajuns sub vehiculul de șase tone. Alexandru a privit neputincios cum iubita sa e smulsă printre roțile pline de sânge. Tatăl s-a dus la mormântul fiicei de trei ori pe săptămână până a murit și el. Când colegii îl întrebau de ce nu solicită banii de urmaș al unui erou, le repeta același lucru: „Nu vreau nimic pe sângele copilului meu”. Ea spunea că „Ultimul refugiu e moartea / Un loc mai retras decât toate / Un loc unde plouă cu vise“
Silviu Stan (19 ani) – împușcat în abdomen în noaptea din 21-22 decembrie. În dimineața de 22 decembrie, după arestare a fost internat la Spitalul Penitenciar Jilava, cu hemoragie la abdomen. A declarat medicilor ca a fost împușcat de o persoană dintr-un grup de scutieri. Între 22 decembrie ora 16:20 si 8 februarie a fost internat la Spitalul Sectorului 4. La 14 februarie 1990 se efectueaza autopsie. Concluziile IML au fost: „A decedat ca urmare a unei plăgi împușcate abdominal cu multiple perforații intestinale cu sindrom toxico-septic final prin fistula intestinală, peritonită acută și ocluzie intestinala“.
Radu Alexandru Ionescu (17 ani) – a decedat strivit de camionul care a intrat în mulţime, apoi a fost înjunghiat de baionete. Era elev în clasa a XII-a la Liceul „Dante Aligheri“ din Bucureşti. De opt ani, practica yachtingul şi era în lotul naţional. În acea zi de joi, 21 decembrie 1989, Radu a plecat de acasă cu o jumătate de pâine la el. Era hotărât, pregătit să rămână până la sfârşit. În buzunarul de la piept avea o scrisoare de dragoste pe care o primise în acea zi de la o admiratoare din liceu. Radu a murit în Piața Universității cu o garoafă albă în mână. „Mamă, eu nu mai pot trăi în lumea asta plină de minciună“ îi spunea el mamei care încerca să-i domolească avântul. Se împărţiseră flori, manifestanţilor din piaţă şi forţelor de ordine, iar băiatul voia să ducă garoafa mamei lui, ca dovadă că a avut curaj şi că a fost acolo.
Cristian Stanciu (29 de ani) – strivit de camion militar. Cauza decesului hemoragie internă consecutivă unor leziuni de comprimare toracică şi abdominală. Avea 29 de ani şi lucra ca muncitor la Întreprinderea „Microelectronica” de pe platforma Pipera. Era căsătorit şi avea o fetiţă, Irina Cristina. De Moş Nicolae, Cristi i-a dăruit fetiţei lui o bărcuţă făcută din hârtie și i-a promis că cadoul adevărat vine de la Moș Crăciun. De Crăciun, el n-a mai fost în această lume.
Nicolae Mateescu (26 de ani) - împușcat în zona Inter - Sala Dalles. Cadavrul a fost găsit de familie la 27 decembrie la IML. Soția acestuia a constatat două urme de plăgi prin împușcare în zona capului. Era căsătorit, avea o fetiță și lucra la ITB ca electrician. Martorii spun că a fost împușcat după ce fusese reținut de scutieri.
Vinerian Bădoi (29 ani) – decedat în zona Sălii Dalles pe 21 decembrie 1989 după ce a fost izbit de un camion militar la 17.30 dar ulterior a fost și împușcat în tâmplă. Cauza decesului : politraumatism cranio-toraco-abdominal prin compresie vehicul greu. Vinerian era mecanic auto. Căsătorit, tată al unei fetiţe de 4 ani. Cu doar câteva zile înainte să fie ucis, Vinerian nota în jurnalul lui: „M-am întrebat în sinea mea de mai multe ori, dacă merită să-ţi dai viaţa pentru ceva în lumea asta“. Și „Dictatorii nu au curaj, au tupeu“.
Florin Baban (22 de ani) - decedat prin strivire după ce a fost izbit de camionul Armatei la Sala Dalles în 21 decembrie 1989. Operator chimist la Întreprinderea de Articole de Cauciuc „Jilava”, iar seara mergea la Liceul de Artă „N. Tonitza”, unde învăţa la seral. Cauza decesului: hemoragii interne consecutive cauzată de comprimări toraco-abdominale
Andrei Eugen Radu (20 de ani) - împușcat în zona abdominală la Sala Dalles.Într-un raport al IML se menționează ca victima avea patru plăgi prin împușcare, apreciind că a fost vorba de un singur trăgător, care a tras cu foc automat dintr-o armă de calibrul între 7 și 9 mm.
Ruslan Manea (26 de ani) - decedat la 22 decembrie, adus la spital din zona Sălii Dalles, împușcat în cap.
Cornel Baldovin (38 de ani) - împușcat în cap în zona Inter. Martorii afirmă ca acesta a fost împușcat la 21 decembrie, în jurul orei 23:00. Găsit de părinți la morgă după opt zile.
Torino Nicolae Mateescu (52 de ani) - împușcat în zona toracelui. Decedat în noaptea de 21-22 decembrie.
Viorel Oprea (22 de ani) - decedat la 21 decembrie in zona Pietei Universității ca urmare a unui traumatism cranio-cerebral și toracic prin împuscare.
Petre Poptean (25 de ani) - împușcat la 21 decembrie în zona abdominală. Petru se aplecase să ajute pe cineva lovit de acel camion la Sala Dalles, când a fost împuşcat în abdomen. Era rugbist, la Locomotiva.
Ion Rădulescu (43 de ani) - împușcat la 21 decembrie în patru locuri în zona sternului. A fost dus la Spitalul „Sf. Ioan“ din zona Pietei Palatului. A decedat la 24 decembrie, ora 6:30. A luat o pâine şi-o sticlă de apă, să le dea la soldaţi şi a plecat în centru...pentru totdeauna.
Radu Mihai Voiculescu (20 de ani) - împușcat în zona toracelui la spargerea baricadei la Inter. A decedat la 22 decembrie. Tatăl acestuia spune ca fiul său a fost împușcat din unul din cele 2 ABI-uri ale MI care au venit la intervenție.
Răzvan Zamfirescu (20 de ani) - împușcat în zona inimii in noaptea de 21-22 decembrie după spargerea baricadei. A decedat în aceeasi noapte.
Ștefan Achim (43 de ani) - decedat la 25 decembrie: împușcat în zona abdominală, în fața Hotelului Intercontinental. Internat în ziua de 22 decembrie, ora 1:45.
Călin Alexandru (37 de ani) - împușcat în cap în zona Sălii Palatului, in 21 decembrie, ora 23:30.
Robert Bacalu (26 de ani) - împușcat în zona bazinului in 22 decembrie, ora 1:30, internat la Spitalul Clinic de Urgență, decedat pe 24 decembrie.
Emilian Bendorfean (34 de ani) - împușcat în abdomen, în seara de 21 decembrie, în zona Sălii Dalles. A murit la 24 decembrie.
Gheorghe Constantin (16 ani) - împușcat în cap în seara de 21 decembrie in zona Intercontinental.
Adrian Radu Don (25 de ani) - împușcat in torace in ziua de 21 decembrie, ora 22:30, in zona Inter.
Emil Duhnea (39 de ani) - împușcat în abdomen în seara de 21 decembrie, în zona Pieței Palatului. A murit câteva zile mai tarziu.
Cristian Florea (23 de ani) - împușcat în zona cervicala la 21 decembrie, ora 0:00, in fata restaurantului Dunarea.
Liviu Iulian Marin (17 ani) - internat la 22 decembrie ora 0:45, adus la spital din zona Unirii. împuscat in cap.
Dumitrel Mândru (29 de ani) - împușcat în zona inghinală. A fost internat la Spitalul Coltea la 21 decembrie, la ora 23:30. A murit pe masa de operație.
Nelu Mitu (33 de ani) - împușcat în zona abdominală, în seara de 21 decembrie. A fost luat din zona Inter.
Valentin Moraru (37 de ani) - a decedat în noaptea de 21-22 decembrie ca urmare a compresiunii toracale (posibil strivire). A fost adus la spital din zona Sălii Dalles. Un martor spune că după străpungerea baricadei un TAB a trecut peste unul dintre demonstranți.
Maria Munteanu (24 de ani) - împuscată în cap în zona Inter. Decedata la 21 decembrie.
Nicolae Nicolae (18 ani) - decedat în noaptea de 21-22 decembrie ca urmare a hemoragiei interne prin împuscare. Adus la spital din zona Salii Dalles.
Valentina Pandele (21 de ani) - decedată la 21 decembrie la Spitalul Coltea, ora 20:30. Împușcată în cap. În raportul constatator se specifică faptul că nu s-a făcut necropsie. „S-a practicat îmbălsămarea. Sus-numita nu a fost internată la Spitalul Coltea, ci era în trecere prin spital, timp în care a survenit decesul“, au spus la acea vreme doctorii de la spitalul menționat.
Eugen Petre (25 de ani) - împușcat în cap.
George Cristian Richard (25 de ani) - împuscat la 21 decembrie în zona toracica.
Gheorghita Rusu (25 de ani) - împușcat în cap și decedat la 21 decembrie. A murit la Spitalul „Gh. Marinescu“.
Roberto Sandu (22 de ani) - împușcat la 21 decembrie. A decedat la 22 decembrie, ora 10:00.
Călin Sandu (40 de ani) – împușcat în cap la 21 decembrie in jurul orei 18:00. Deși în unele acte apare că a fost internat la Spitalul Coltea, în evidențele acestuia nu figurează. A murit la 22 decembrie, ora 10:00.
Gheorghe Săvescu (18 ani) - împuscat în cap la 21 decembrie.
Sorin Stermin (18 ani) - împuscat în zona toracelui. A decedat la 22 decembrie, ora 13:00.
Ilie Vlad (20 de ani) - decedat la 21 decembrie in zona Salii Dalles ca urmare a hemoragiei interne prin împușcare.
Ion Mosneagu (26 de ani) - internat cu traumatism cranio-cerebral prin lovire. La 22 decembrie a fost internat la Spitalul "Gh. Marinescu" și a decedat la 26 decembrie.
CRIMINALII
În afară de cei striviți de camionul militar, foarte mulți au fost împușcați în cap și în cele mai multe cazuri de la mică distanță. Sună ca o execuție, fără judecată. Sunt martori care relatează că au văzut numeroase cazuri de persoane săltate de indivizi în civil din mulțime și împușcate în cap în spatele dispozitivelor de ordine. Ca pe vremea lui Stalin, ca în vremuri de război. Oamenii ăia se credeau în război cu propriul popor, își urau victimele, nu au avut remușcări.
E altfel când afli cum se numeau copiii aceia. Aveau o biografie, aveau aspirații, aveau curaj, aveau... Noi avem? Mai avem ceva? Emoție, empatie, bun simț, generozitate, solidaritate?
În cele cinci zile, din 16 până pe 22 decembrie, regimul Ceauşescu produsese 126 de morţi şi 1.107 răniţi, în eforturile disperate de a se menţine la putere. După fuga dictatorului vor mai muri, până de Crăciun, 978 de oameni (de aproape 8 ori mai mulţi decât cei atribuiţi regimului Ceauşescu) şi alţi 2.214 vor fi răniţi, victime ale confuziei, ale unor trăgători izolați, și ale haosului războinic propagat de noii acaparatori ai puterii politice. Alex Policală