Un operator de drone din armata SUA a făcut dezvăluiri şocante despre felul în care sunt folosite avioanele militare fără pilot. Brandon Bryant suferă acum de sindromul stresului post-traumatic, la fel ca şi alţi operatori de drone, este depresiv şi consumă băuturi alcoolice în exces. El a acceptat să vorbească pentru a se descărca sufleteşte, iar mărturiile sale sunt de-a dreptul şocante!
Conform Evenimentul Zilei, Bryant a manverat drone Predator timp de şase ani, din 2005 şi până în 2011, ghidându-le în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak.
El îşi aminteşte cum a lansat rachete Hellfire asupra unei colibe din lut din Afganistan. Cu doar câteva secunde înainte de impact, a văzut un copil ieşind din locuinţă.
Bryant a raportat superiorului care i-a replicat că nu era un copil, ci un câine. Operatorul a rulat însă înregistrarea de mai multe ori şi s-a convins că era vorba de un copil.
În 2007, a primit ordin de atac asupra a trei bărbaţi – suspectaţi a fi insurgenţi - care urcau pe o cărare de munte, în Hindu Kush, Afganistan. După ce fumul s-a rispit, el a văzut bucăţi din doi combatanţi împrăştiate în jurul unui crater. Cel de-al treilea presupus terorist era încă în viaţă, însă un picior îi fusese retezat de la genunchi. "Îşi ţinea piciorul smuls într-o mână în timp ce cu cealaltă lovea pământul de durere, iar sângele îi ţâşnea din rana deschisă. I-a luat mult timp până a murit, iar în tot acest răstimp eu l-am urmărit", îşi aminteşte Bryant.
În 2011, când s-a retras din armată, i-a fost înmânată o listă cu toate operaţiunile pe care le-a coordonat şi rezultatelor lor. Conform acesteia, ucisese 1.626 de oameni. "Mi s-a făcut rău la stomac când am văzut cifrele. Mi s-a spus că sunt maşina de ucis americană a secolului XXI", povesteşte operatorul.
Un oficial al Pentagonului s-a limitat să declare că operaţiunile cu drone sunt derulate în limtele dreptului internaţional şi doar în situaţii excepţionale.Washingtonul a respins acuzațiile formulate de organizațiile Amnesty International și Human Rights Watch care susțin că multe din operațiunile cu drone echivalează cu crime de război.
Sursa: Evenimentul Zilei