Categorie: Sport

hamza bucurie

Fără miză pentru Gaz Metan Mediaş, meciul Petrolului cu ardelenii, din ultima etapă, poate fi trecut, fără probleme, în colecţie.

Europa League

Desigur, aspectul „cel mai relavant" este calificarea Petrolului în Europa League. Lupii au încheiat campionatul pe locul al treilea în Liga I şi merg în competiţia europeană, încă înainte de finala Cupei României, îndeplinindu-şi astfel obiectivul principal. Remiza cu Gaz Metan Mediaş obţinută în minutul 11 al prelungirilor a făcut ca Petrolul să meargă în Europa fără ajutorul rezultatului de egalitate consemnat între Pandurii şi Astra. Pentru că, la 1-0 pentru Astra şi 1-0 pentru Mediaş, lupii erau pe locul al patrulea în clasament şi în afara Europei, în campionat. Această luptă în trei reportată pentru ultima etapă a produs efecte incredibile la Ploieşti.

Gaz pe foc

Petroliştii pretind că jucătorii de la Mediaş au fost stimulaţi după modelul „valiza". Probabil au dreptate, pentru că astfel s-ar justifica, nu jocul la victorie al trupei lui Gigi Mulţescu, ci ieşirile nervoase ale jucătorilor săi (vezi cele PATRU cartonaşe roşii încasate de ardeleni). Oricum, este greu de dovedit acest aspect. Un singur caz este aproape dovedit şi a fost trimis după gratii de curând.
Nimeni nu poate pretinde ca un adversar să se dea la o parte. Aici, Mulţescu are dreptate. Rămân, desigur, în discuţie, „aditivii": reacţia medieşenilor la penalti, gestul lui Zaharia care l-a îmbrâncit violent pe arbitrul Colţescu, de parcă Gazul ar fi pierdut calificarea în Europa League, tragerile de timp repetate ale elevilor lui Mulţescu. O echipă care ar fi tras numai pentru o victorie palmares şi pentru onoare ar fi jucat fotbal. Cu atât mai mult Gazul lui Mulţescu, un antrenor care a declarat în nenumărate rînduri că este adeptul jocului ofensiv. Or, în superioritate numerică, Mediaşul a fost penibil, nereuşind să ducă mingea în jumătatea Petrolului.
S-a terminat până la urmă 1-1, la fel ca şi la Târgu Jiu, şi s-a făcut dreptate: Pandurii şi Petrolul merg în Europa pe mâna lor.

Petrolul

Fără Marinescu, lupii au arătat din nou probleme la construcţie. Totuşi, n-au dus lipsă de ocazii. N-au avut, în schimb, noroc. Bokila şi Mojica au trimis în bară, Grozav şi-a trecut în cont câteva ratări mari. Dar nu mijlocul şi atacul sunt punctele slabe ale lupilor. Apărarea este la pământ. Yamissi a greşit flagrant (din nou), iar Petrolul a primit gol. Şi Geraldo a făcut o eroare explicabilă doar prin prisma presiunii: acea intervenţie total neindicată în careul advers, în condiţiile în care avea deja un cartonaş galben. Şi l-a luat şi pe al doilea.
La problemele Petrolului s-a adăugat şi prestaţia portarului Pleşca, de la Gaz Metan. Omul a apărat tot până în ultimul minut al prelungirilor.

Bornescu

Petrolul a avut doi jucători eliminaţi. Pe Geraldo l-a urmat la vestiare Mircea Bornescu, după meci de „street fight" cu Bawab, din care a ieşit cam şifonat. Inclusiv la capitolul imagine. Ce e prostia asta cu muşcătura? E copy-right? Nu, e doar copy-paste!
Oricât de lup ar fi Bornescu, n-avea de ce să muşte din Bawab, mai ales în condiţiile în care Petrolul juca deja în inferioritate numerică.
Compromite bătaia dintre Bornescu şi Bawab Cupa? Nu prea. Hamutovski a făcut tuşa în retur, dar este un portar foarte bun. A supărat rău conducerea, pleacă de la Petrolul în vară, dar, culmea, el apără în finală. Bornescu şi-a primit pedeapsa.

Apărarea

Dacă Gazul îşi numără morţii şi răniţii, cum a declarat patetic după meci Gigi Mulţescu, bilanţul Petrolului este, totuşi, destul de rău. Poarta este acoperită, dar axul central al apărării s-a rupt de tot. Formula din defensivă pentru meciul de Cupă începe chiar cu Yamissi, ceea ce reprezintă o problemă în sine şi o situaţie la care oficialii lupilor trebuie să mediteze: practic, ploieştenii au dus lupta pentru Europa într-un singur fundaş de meserie... fotbalist. Geraldo. Iar acesta este suspendat pentru finală. Aşadar, lângă Yamissi, se pun variante: foarte tânărul pentru acest post Ionuţ Neag, Elhad Naziri, care n-a jucat mai deloc, şi Ovidiu Hoban. Retragerea mijlocaşului defensiv în centrul apărării ar diminua însă forţa de pătrundere din linia mediană, din moment ce Hoban a rămas cam singurul mijlocaş central care are curaj să ţină mingea.

Suporterii

Fanii Petrolului au demonstrat încă o dată că sprijinul pe care-l acordă echipei este hotărâtor. Deşi exista acest risc, ultraşii ploieşteni n-au provocat incidente la momentul în care Bornescu şi Bawab s-au bătut pe teren. S-au mulţumit să ameninţe şi, apoi, să-şi încurajeze frenetic echipa. Tot aşa ar fi putut să facă şi Bornescu. Să stea la locul lui, eventual să dea din gură şi să rămână în teren să-şi sprijine colegii.
La finalul meciului, galeria i-a chemat pe jucători la peluză. Grozav a urcat în tribună, peste gardul de protecţie, exemplul său fiind urmat de toţi jucătorii.

Antrenorii

Cosmin Contra şi Laurenţiu Roşu au fost trimişi în tribună de către arbitrul Sebastian Colţescu, în urma incidentelor din teren. Contra a pătruns pe gazon dintr-un motiv cât se poate de serios. Intervenţia sa a mai calmat spiritele, iar scandalul nu s-a lăsat cu mai multe eliminări. Ceea ce ar fi fost chiar dramatic în perspectiva finalei, în condiţiile în care tensiunea atinsese cote maxime. În schimb, odată cu eliminarea lui Bornescu, tehnicianul Gazului, Gigi Mulţescu, a luat loc pe banca de rezerve, iar indicaţiile au fost transmise de către un colaborator.

Arbitrajul

Petroliştii au contestat în termeni duri maniera de arbitraj a lui Sebastian Colţescu. Centralul este însă acoperit de regulament la ambele eliminări dictate împotriva Petrolului. Atât primul, cât şi cel de-al doilea fault comis de Geraldo au fost sancţionabile cu cartonaş galben. Iar la incidentul Bornescu-Bawab, lucrurile sunt clare. Rămâne în discuţie trimiterea celor doi antrenori petrolişti în tribună. Aici, Colţescu poate ar fi trebuit să judece în spiritul jocului. Mai ales că antrenorul principal nu va putea sta pe bancă la finală din această cauză.

petrolul bucurieTot răul spre bine

Mai mult decât golul marcat in-extremis de Hamza Younes, decât atmosfera din tribune, partea frumoasă a acestui meci nebun este şi coeziunea de care au dat dovadă jucătorii petrolişti după eliminarea lui Bornescu. Nervii din timpul incidentelor s-au transformat în determinare. În opt jucători de câmp, lupii au căutat permanent poarta adversă, au depus un efort considerabil şi, până la urmă, au fost răsplătiţi. Atât de tare au vrut ploieştenii să marcheze, încât rolurile jucătorilor s-au inversat de la sine. Hamza a fost atacant, mijlocaş şi fundaş, la fel şi Bokila. Guilherme s-a transformat într-un veritabil mijlocaş ofensiv. Petrolul a stat aproape tot timpul cu toţi jucătorii de câmp în jumătatea adversă şi au recuperat nenumărate mingi. După calificarea în Europa League, cel mai mare câştig al Petrolului a fost această mobilizare colectivă. Şi este foarte posibil ca evenimentele din meciul cu Gaz Metan Mediaş să aibă un efect pozitiv în perspectiva Cupei României şi nu numai. I-au apropiat şi mai mult pe jucătorii lui Cosmin Contra.

Petrolul Ploieşti– Gaz Metan Mediaş 1-1 (0-1)

Marcatori: Younes (90+10, pen.)/Vitinha (43).

Petrolul: Bornescu – Achim, Geraldo (cpt), Yamissi, Guilherme – Mojica (70 Khamutovski), Hoban (58 Mustivar) – Boudjemaa (80 Renan Silva), Younes, Grozav – Bokila. Antrenor: Cosmin Contra.

Gaz Metan: Pleşca – Zaharia, Frăsinescu, Muth, Buzean – Al. Munteanu (90+6 Radovic), Todea, V. Negru, Avram (46 Bawab) – Vitinha, Eric (cpt) (75 C. Gheorghe). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Cartonaşe galbene: Hoban (37), Geraldo (56, 62), Achim (70), Yamissi (77), Bokila (89), Renan (100)/ Zaharia (46, 101), Negru (61), Munteanu (70), Pleşca (82), Buzean (90+4)
Cartonaşe roşii: Geraldo (62), Bornescu (65)/ Bawab (65), Todea (90), Zaharia (101), Muth (101)

Arbitri: Sebastian Colţescu (Craiova) – Bogdan Gheorghe (Bucureşti) şi Daniel Hulubei (Vaslui).
Arbitru de rezervă: Ionuţ Neagu (Poenari – Prahova).

Back To Top