Categorie: Sport

cupa 1

După 18 ani, Petrolul a câştigat din nou Cupa României. Pentru a treia oară în istorie, lupii au ridicat trofeul deasupra capului, la capătul unei sezon de-a dreptul fabulos: locul trei în campionat, Cupa României şi calificarea în Europa League din ambele competiţii ale fotbalului românesc!

Ceea ce s-a întâmplat, sâmbătă noapte, pe Arena Naţională, face parte din categoria adevărurilor care cu greu pot fi transmise prin cuvinte. Cine a fost acolo a simţit. Şi au fost mulţi. Peste 25.000 de ploieşteni au colorat şi mai mult în galben şi albastru cel mai mare stadion din ţară. O peluză de sus până jos şi o tribună întreagă au susţinut echipa ploieşteană şi au purtat-o spre o victorie istorică obţinută din suflet pentru spiritul Petrolului.

Lupii s-au impus cu scorul de 1-0, prin golul marcat de – cine altul? – Jeremy Bokila. După care ploieştenii au luptat din răsputeri pentru trofeu şi, în final au reuşit să-l câştige şi să-l ridice deasupra capului. Au avut tot dreptul din lume să facă asta.

cupa 6Dar n-a fost numai Bokila. A mai fost Hamza Younes, decisiv, atât pe faza de atac, cât şi pe cea defensivă. A mai fost Jean Sony Alcenat, curajos în jumătatea adversă şi de netrecut în apărare. Apoi, Guilherme şi căpitanul Mustivar. Şi, mai ales, Hoban. Ovidiu Hoban, omul meciului, suplinitor în apărare al suspendatului Geraldo. Mai bun decât a fost titularul în ultimele jocuri. Precis ca un ceas elveţian care a măsurat fără eroare timpul de la marcarea golului petrolist până la marea victorie. Curat ca lacrima în intervenţii, înger păzitor pentru colegul Enza Yamissi.

cupa 7

Şi să nu cumva să-l uitaţi pe Vasili Hamutovski. O piatră preţioasă şlefuită în atâtea şi atâtea meciuri mari, uitat pe banca de rezervă dar regăsit odată ce Bornescu şi-a „mâncat" întâietatea din umărul lui Bawab, în ultimul meci din campionat. „Hamu" n-a greşit absolut nimic. Şi a fost magnific la faza cheie a meciului: atunci când colegii săi au rămas pe loc aşteptând ca asistentul să ridice ofsaid. N-a ridicat pentru că n-a fost, însă portarul Petrolului s-a ridicat el însuşi la înălţimea aşteptărilor şi a scos un gol ca şi făcut.

cupa 8Şi aşa s-a terminat 1-0: Cupă, duş cu şampanie şi bere, confetti roşii, galbene şi albastre. Şi peste toate acestea, bucuria maximă pentru un adevăr: PETROLUL!

Tabloul finalei

* Jeremy Bokila a primit titlul de golgeter al Cupei Românei. Premiul a fost o gheată imensă oferită de organizatori.

*Fotbaliştii Petrolului au fost aşteptaţi, la Ploieşti, de mai bine de 30.000 de suporteri desfăşuraţi pe traseul Hipodrom – Centru. Lupii au făcut turul într-un autobuz descoperit adus special din staţiunea Mamaia. Chiar dacă nu ar fi câştigat Cupa, fotbaliştii ploieşteni ar fi urmat acelaşi traseu în aceleaşi condiţii.

*Cristi Vlad i-a ţinut locul lui Cosmin Contra, antrenorul principal fiind suspendat după incidentele de la meciul cu Gaz Metan. Fostul mijlocaş al Petrolului i-a dedicat victoria fiului său. „Când va creşte şi va vedea aceste imagini, îmi doresc să fie mândru de tatăl lui", a spus Cristi Vlad.
Cosmin Contra, Laurenţiu Roşu şi Marius Nicolae (toţi trei earu suspendaţi) au văzut meciul din tribună, în imediata apropiere a băncii de rezerve.

*Gicu Grozav a fost schimbat în minutul 72 cu Morar. Gicu a fugit imediat la galerie şi a văzut restul meciului din peluză. În momentul în care a fost organizată festivitatea de premiere, fotbalistului Petrolului a coborât, dar s-a întors repede, aducându-le fanilor câteva halbe de bere fără alcool şi trei sticle de şampanie, din cele aduse pe teren de sponsorul competiţiei.

petrolul cupa*Cosmin Contra pleacă în Spania, în această seară. Avionul său decolează la ora 17.00. După meci, a venit la Ploieşti pentru a serba Cupa alături de jucători, apoi a plecat înapoi spre Capitală. Laurenţiu Roşu pleacă şi el tot în Spania, la Malaga, în această noapte.

*Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a venit la meci echipat corespunzător, cu fular al Petrolului. În ziua partidei, acesta a avut o discuţie cu jucătorii. Conform protocolului cu Primăria Ploieşti, pentru câştigarea Cupei României, Petrolul va primi 1 milion de euro, premiere pe criteriu de performanţă.

bokila premiu*Sponsorul şi preşedintele CA Florian Walter îşi va anunţa poziţia în zilele următoare.
„Mă voi gândi dacă mai rămân la Petrolul. N-aş mai vrea să continui în fotbal, dar mă voi gândi în câteva zile. E foarte greu să te lupţi în România cu problemele economice pe care le avem. Nu avem mină de diamante, ci doar nişte firme. Eu sunt un gunoier, după cum mă făcea un coleg din fotbal; alţii sunt cu agricultura. Dacă mă retrag, cu siguranţă nu voi investi la altă echipă. Am investit bani şi efort la Petrolul. Am mai câştigat o Cupă cu Dinamo, dar nu eram eu la pupitru. Cred că am câştigat pe merit, după o muncă extraordinară. Jucătorii şi-au dat sufletul pe teren şi am câştigat în faţa unei campioane, nu oricui. Sunt de felicitat şi cei de la CFR, sunt o echipă puternică, dar familia Petrolul a câştigat.

*Lupii revin repede la antrenamente. Cum vor juca în Europa League şi vor disputa şi Cupa României, fotbaliştii Petrolul au vacanţă până pe data de 16 iunie.

FC Petrolul Ploieşti – CFR Cluj 1-0 (1-0)

Marcator: Bokila (9).

FC Petrolul: Hamutovski – Alcenat, Hoban, Yamissi, Guilherme – Mustivar (cpt), Mojica (82 Romario) – Boudjemaa (90+2 Achim), Younes, Grozav (72 Morar) – Bokila. Antrenor: Cosmin Contra.

CFR: Felgueiras - Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Camora - Mureşan, Sare – Deac (81 Weldon), Rui Pedro, Valente (61 Kapetanos) – Maah. Antrenor: Eugen Trică.

Sursa foto: MIRELA OPREA

Back To Top