Categorie: Timp liber

Odinioară se recurgea la cura de struguri pentru a scăpa de numeroase boli. Această modalitate de tratament, însă, dacă nu este făcută cu minimum de precauţie, poate avea un efect nedorit asupra intestinului, producând constipaţie. Astfel, înainte de a alege cura exclusivă, este preferabil să se înceapă în felul următor: să se suprime micul dejun şi să se consume progresiv, dimineaţa, pe stomacul gol, până la 400 g de struguri. Se recomandă ca prânzul şi cina să înceapă prin consumarea a 200-300 g de struguri, astfel încât cantitatea consumată zilnic să fie de aproximativ 1 kg. În acelaşi timp, trebuie redus treptat şi consumul alimentelor bogate în glucide (alimente şi băuturi dulci, pâine şi făinoase).

Dacă problemele dumneavoastră de sănătate sunt minore, vă puteţi limita la acest tratament simplu, făcut trei sau patru săptămâni. Dacă aveţi afecţiuni mai grave, după câteva zile, puteţi opta pentru cura exclusivă: două până la trei kilograme pe zi - în mai multe reprize -, timp de şase zile, fără altă hrană şi fără a consuma alcool. Datorită marii lor puteri energizante, strugurii fac să dispară complet senzaţia de foame.

Rezultate excelente în tratarea gutei, reumatismului şi artrozei. Bolnavii resimt o profundă alinare, deoarece acest fruct debarasează ţesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse.
Strugurele este util pentru hipertensivi, dar şi pentru hipotensivi. Cura de struguri curăţă rinichii (mai ales în caz de nefrită), diminuează aciditatea urinară, scade cantitatea de acid uric, are o acţiune benefică asupra ficatului

„Medicament" eficace în bolile de nutriţie şi în afecţiuni ale aparatului cardiovascular

Cura de struguri este o terapie des recomandată şi în bolile de nutriţie. Nu putem omite aparatul cardiovascular, asupra căruia ea are o remarcabilă acţiune tonică.

Diabeticii nu sunt excluşi de la această cură, deoarece strugurii conţin zaharuri cu ardere lentă, care se asimilează cu uşurinţă. În plus, zahărul din struguri îngraşă mai puţin decât glucidele altor alimente.
Rahiticii, persoanele care acuză frecvent stări de oboseală, cei demineralizaţi, vor trebui si ei să subscrie la acest tratament sănătos care este indicat de asemenea în toate bolile de sânge şi ale aparatului circulator, în arterioscleroză etc.
În timpul curei exclusive, nu trebuie să se consume decât struguri (bine copţi; fructe si suc). Puteţi mânca alternativ struguri albi, struguri negri şi alte soiuri. De ce? Pentru că strugurele are asupra sângelui un puternic efect depurator şi alcalinizant, este un factor care ameliorează circulaţia, un tonic şi un detoxifiant al organismului, un diuretic exceptional; mărind debitul urinar, el duce la resorbţia unor edeme.

Puterile miraculoase ale strugurelui se datorează remarcabilei sale structuri: numeroase săruri minerale - calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc..., bioelemente: enzime, vitaminele A şi C, ca şi toate vitaminele din grupa B, zaharuri (glucoza si levuloza). Zaharurile sale, care se depun în ficat şi în muşchi sub formă de glicogen, se transformă în glucoză la cea mai mică solicitare a organismului; din această cauză, el este alimentul ideal al tuturor celor care fac sport de performanţă. Pentru această proprietate şi multe altele, strugurele este recomandat astenicilor şi copiilor.

Stafidele

Sunt cu mult mai energizante, posedă proprietăţi calmante şi sunt eficiente sub formă de ceai pectoral (pentru piept). Ele sunt recomandate mai cu seamă în regimul hepaticilor, al persoanelor care suferă de afecţiuni pulmonare, respiratorii, renale şi biliare.

Back To Top