Categorie: Timp liber

familie semineuIarna suntem predispuşi la îngrăşare pentru că alegem să stăm mai mult în casă decât afară.
Căldura din casa ta poate deveni duşmanul siluetei, potrivit cercetătorilor olandezi. Mai exact, cu cât setați temperatura mai mare, pentru a vă crește confortul, cu atât corpul va consuma mai puține calorii ca să-și regleze propria temperatură, iar caloriile în surplus se vor transforma în colăcei şi în ţesut adipos.

Specialiştii susţin că temperatura optimă din interior este de 19 grade, însă ştim cu toţii că mulţi preferă să fie mult mai cald de atât în casă, fapt ce ne trasformă corpul în sedentar.
Practic organismul nostru nu îşi mai îndeplineşte o funcţie de bază, respectiv, arderea de calorii ca să se încălzească. Cum omul petrece cam 90% din timp acasă sau la serviciu, deci într-o încăpere, rezultă că în aproape tot timpul corpul nu-și face treaba.
Consumul de energie al corpului creşte cu 6% atunci când este răcoare, iar pe termen lung acest lucru duce la menţinerea unei greutăţi normale. Este o influenţă semnificativă şi poate fi un factor în plus pentru cei care vor să slăbească, pe lângă dietă şi exerciţiul fizic", spune doctorul Wouter van Marken Lichtenbelt, de la Centrul Medical Universitar din Maastricht.
Expunerea organismului la frig și încercarea acestuia de a menține o temperatură constantă, optimă și confortabilă, înseamnă o ardere calorică importantă, ce poate sări binișor de 10%, raportat la necesarul caloric zilnic.
La un aport zilnic de 2000 kcal pentru o persoană sedentară, cheltuiala cu termoreglarea în condiții de frig serios, se poate ridica la 300 de kcal – echivalentul unui consum de o oră datorat exercițiilor fizice de intensitate medie.
Dacă adăugăm și o altă activitate fizică repetată, constantă, cum ar fi: datul zăpezii de pe aleea blocului, mersul pe jos, patinajul, alergatul pe zăpadă – garantat, silueta nu va fi deranjată de efectele exceselor culinare din perioada sărbătorilor de iarnă!
(sensilive.ro)

Back To Top