Categorie: Timp liber

proteineMulte vedete au declarat că au slăbit urmând diete bogate în proteine precum dieta Atkins sau dieta South Beach şi numeroase studii au demonstrat că aceste tipuri de regim alimentar ne pot ajuta să scăpăm de kilogramele în plus. Totuşi, se pare că în spatele acestor diete foarte bogate în proteine se pot ascunde nişte riscuri mari.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Grenada din Spania au efectuat un experiment timp de 12 săptămâni. Ei au hrănit mai mulţi cobai cu alimente bogate în proteine, astfel încât 45 % din dieta lor se baza pe acest tip de nutrienţi. După 12 săptămâni, cobaii au pierdut 10 % din greutate, însă nivelul substanţei din urină care ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi a scăzut considerabil.

Nu este pentru prima dată când cercetătorii demonstrează ca dietele bogate în proteine favorizează apariţia calculilor renali. Conform rezultatelor acestor studii, dietele bazate pe proteine de origine animală sunt mult mai periculoase decât cele bazate pe proteine de origine vegetală.

Ei au menţionat că deşi organismul omului este diferit de cel al animalelor, riscul de apariţie al pietrelor la rinichi, după ce urmăm aceste diete, există. Tot ei recomandă să nu eliminăm complet anumite grupe de alimente din dieta zilnică (carbohidraţi, proteine, glucide etc.) pentru a păstra un anumit echilibru în organism. De asemenea, cercetătorii sugerează să consumăm multe legume şi fructe, dar mai ales alimente bogate în potasiu pentru că acesta este principalul nutrient care previne apariţia calculilor renali.

(gustos.ro)

Back To Top