Categorie: Timp liber

verdeturiAtunci când facem cumpărături, nimic nu ne bucură mai tare decât un buchet de verdeţuri proaspete. Fie ca e vorba de pătrunjel, busuioc, oregano, cimbru sau leuştean, toate ne plac la fel de mult. Dau o aromă specială mâncărurilor şi, în plus, conţin o mulţime de vitamine bune pentru organismul nostru.
Din păcate, de multe ori ni se întâmplă că verdeţurile pe care le-am cumpărat să se vestejească în doar două-trei zile. Ce trebuie să facem pentru a le păstra proaspete pentru mai mult timp? Iată cîteva soluţii.
Verdeţurile se împart în două categorii: cele cu frunza mai dură şi cele cu frunza mai moale. Condimentele precum rozmarinul, oregano sau cimbrul se încadrează în prima categorie, pe când cele precum busuiocul, leuşteanul sau pătrunjelul se încadrează în cea de-a doua categorie. Este important să facem diferenţa între ele aşa cum trebuie pentru a şti cum să le depozităm corect.
Verdeţurile cu frunza moale, fragilă trebuiesc tratate ca pe un buchet de flori. Imediat ce le-aţi adus acasă, tăiaţi-le puţin din codiţe şi puneţi-le într-un pahar cu apă proaspătă. Busuiocul poate fi păstrat într-un pahar cu apă lăsat lângă pervaz, la lumina şi la temperatura camerei. Totuşi, pătrunjelul şi alte verdeţuri asemănătoare lui trebuiesc puse în apă, acoperită cu o folie sau cu o pungă de plastic şi păstrate în frigider. Apa trebuie schimbată o dată pe zi sau o dată la două zile.
În cazul verdeţurilor cu frunza dură, procedeul de depozitare este diferit. Ele trebuiesc rulate mai întâi într-un prosop de hârtie şi apoi într-o folie de plastic. Înveliţi-le în aşa fel încât ambalajul să nu fie prea strâns în jurul lor şi băgaţi-le la frigider. Astfel, vor rezista mai mult timp, iar voi vă veţi putea bucura de minunatele arome.
Niciodată să nu spălaţi verdeţurile dacă nu aveţi de gând să le folosiţi imediat la mâncare. Ele absorb apa şi din această cauză se pot ofili mult mai rapid. Urmaţi indicatiile de mai sus şi treceţi-le printr-un jet de apă doar înainte de a le pune în preparatele voastre.
(gustos.ro)

Back To Top