Săţioasă şi uşor de pregătit, cu siguranţă că plăcinta cu legume este un aperitiv potrivit, şi nu numai pentru vegetarieni. O tartă cu o compoziţie delicioasa în care putem pune ce legume dorim, alături de o salată, ne scoate din încurcătură şi atunci când se anunţă musafiri în ultimul moment. Asemănătoare cu un quiche, dar totuşi o plăcintă de legume, cu multe vitamine, merită încercată, pentru că este gustoasă şi cu un aspect plăcut !
Ingrediente:
3 ouă
200 g de smântână
100 g de caş dulce
o vânătă
un dovlecel
3 fire de ceapă verde
un ardei gras
o legătură de pătrunjel
2 linguri cu ulei
3 linguri cu pesmet
un cub de unt
sare
piper proaspăt măcinat
apă
Preparare:
Tăiem ceapa în bucăţi mari.
Tăiem dovlecelul rondele groase de o jumătate de centimetru.
Curăţăm vânăta de coajă şi o tăiem în felii, pe lungime.
Pregătim o tigaie în care punem uleiul.
Adăugăm ceapa, amestecăm şi călim timp de 3 minute, apoi dăm deoparte.
Punem apă la fiert în două crăticioare.
Când clocoteşte apa, adaugam într-o crăticioară vinetele şi le lăsăm să fiarbă până când devin moi, apoi le scurgem.
În cea de a doua crăticioară cu apă clocotind adăugam rondelele de dovlecel şi le lăsăm să fiarbă până când devin moi, apoi le scurgem.
Tăiem ardeiul gras în fâşii.
Tocăm mărunt pătrunjelul.
Radem caşul pe răzătoarea mică.
Pregătim un bol în care punem ouăle şi le batem bine.
Condimentăm cu sare şi piper măcinat.
Peste ouă adăugăm smântâna, caşul dulce, şi patrunjelul şi omogenizăm.
Încălzim cuptorul.
Pregătim un vas termorezistent cu dimensiunile de 20x25 cm, pe care îl ungem cu untul. Presărăm pesmetul peste unt şi îl distribuim uniform, inclusiv pe margini.
Punem în tavă o treime din amestecul de ouă şi brânzeturi şi nivelăm.
Adăugăm ceapa calită.
Aranjăm deasupra feliile de vânătă şi rondelele de dovlecel.
Turnăm peste legume jumătate din amestecul de caş, ouă şi smântână rămas şi nivelăm.
Aranjăm deasupra fâşiile de ardei.
Turnăm amestecul de ouă şi brânzeturi rămas şi uniformizăm.
Introducem tava în cuptorul încălzit pentru aproximativ 30 de minute.
Când preparatul cu legume este rumenit, scoatem tava din cuptor.
Lăsăm plăcinta să se răcească complet, apoi o tăiem în felii.
Se poate servi ca aperitiv sau gustare.