Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

multitaskingul
Categorie: Timp liber

 

• Multitaskingul modifică funcțiile creierului.
• Deși, aparent, crește performanța, pe termen mediu și lung acest stil de lucru are efecte serioase asupra bunăstării mentale, emoționale și fizice.
• Scăderea IQ-ului și a performanței se numără printre consecințele multitaskingului, afirmă specialiștii în neuroștiințe.

Termenul de multitasking există din anii anii `60 și a fost folosit, inițial, pentru primele calculatoare care aveau mai mult de un procesor și care îndeplineau mai multe sarcini în același timp. Ulterior, multitaskingul a fost folosit pentru a descrie un stil de lucru al oamenilor, care să facă față mai multor sarcini de serviciu în timp scurt.

În mod concret, însă, spun specialiștii, acest lucru nu doar că nu se întâmplă de fapt, dar consecințele pe termen scurt, mediu și lung sunt exact opusul.

„Ne folosim telefoanele atât de firesc, încât cred că nici nu mai sesizăm faptul că verificarea mesajelor în timp ce lucrăm la altceva ar ține de multitasking. (...) Și asta este o problemă! Simplu fapt de a avea telefonul lângă tine și de a primi mesaje la fiecare 10 minute, în timp ce încerci să lucrezi, este în sine o formă de comutare a atenției, iar efectele se fac simțite și în cazul tău”, spune jurnalistul Johann Hari, autorul cărții „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra“, publicată la Editura Trei.

 CITEȘTE ȘI: FILARMONICA: CONCERT EXTRAORDINAR DEDICAT ZILEI UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

Intervievat de Hari pe tema atenției, cercetătorul Earl Miller, recompensat cu cele mai prestigioase premii în Neuroștiințe, afirmă că oamenii și-au construit mai degrabă un pattern cognitiv greșit, în care se străduiesc să funcționeze mental și emoțional, în loc să înțeleagă și să accepte limitările fiziologiei și să se adapteze acestora.

„Creierul nostru poate să producă, în plan conștient, unul sau două gânduri în același timp. Atât. În loc să acceptăm acest fapt, am inventat un mit conform căruia, de fapt, ne putem gândi la trei, patru, zece lucruri în același timp (multitaskingul). În realitate, mintea nu face decât să jongleze, în creier se produce o continuă alternare și reconfigurare de la o activitate la alta, iar asta vine cu un cost“, spune profesorul de Neuroștiințe din departamentul „Brain and Cognitive Sciences” al Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Multitaskingul aduce un nivel sporit de stres zilnic, cu efecte asupra bunăstării mentale, emoționale și fizice, dar și alte patru consecințe negative, de care oamenii sunt mai puțin conștienți. Practic, întreruperea de la o sarcină pentru a te ocupa de altceva, apoi reconectarea la prima sarcină duce la piedere de timp, iar în timpul acestui proces scade și coeficientul de inteligență.

Un studiu realizat de Hewlett-Packard a analizat IQ-ul unor angajați în două situații: prima, când aceștia lucrau neîntrerupt. A doua când primeau în același timp e-mailuri și telefoane. Studiul a demostrat că distragerea cauzată de tehnologie a generat, în medie, o scădere cu 10 puncte procentuale a coeficientului de inteligență.
Mai mult, spune Earl Miller, alternarea între activități și multitaskingul poate duce la erori care nu s-ar fi întâmplat dacă atenția era concentrată pe finalizarea unei singure sarcini. „Când sari de la o activitate la alta, petreci mult timp corectând erori și verificând unde ai rămas“.

De asemenea, multitaskingul duce la epuizarea creativității, un efect pe termen mediu și lung.
„Dacă o bună parte din timpul necesar creierului pentru procesare este petrecut în activități de reconectare și corectare de greșeli, pur și simplu acesta are mai puține șanse de a realiza legături asociative noi și de a avea idei cu adevărat originale și creative”, spune Earl Miller, iar uneori apar blocaje în care oamenii nu mai pot identifica nici cele mai simple soluții de rezolvare de probleme.

Un alt studiu realizat de UCLA (University of California, Los Angeles) a demonstrat că subiecții experimentului de a lucra la două sarcini în același timp nu și-au mai amintit la fel de bine ce au făcut, comparativ cu cei care au desfășurat o singură sarcină: „Acest efect de slăbire a memoriei se produce pentru că e nevoie de un spațiu mental și o energie psihică pentru a converti experiențele în amintiri”.

Sursa: adevarul.ro

CITEȘTE ȘI: TEATRUL „TOMA CARAGIU”: ZÂMBETE ȘI ROMANTISM, ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ

 

Back To Top