Sangria (în spaniolă Sangría) este o băutură alcoolică răcoritoare pe bază de vin, ușor de preparat, de origine spaniolă și portugheză, foarte populară însă și în alte țării vorbitoare de spaniolă ca Uruguay și Argentina. Mai conține fructe, apă carbogazoasă, îndulcitor, coniac sau alte băuturi, precum vermut sau lichior. Sangria nu este un cocteil, ea preparându-se în boluri și nu în mixere, apoi trebuie refrigerată, deosebindu-se de cocteil și prin faptul că se prepară în intimitatea bucătăriei, nu în baruri cu public. Este considerată o băutură de masă pentru a fi consumată acasă la gustări sau cină și nu în restaurante cu etichetă.
Ingrediente
2l vin roşu (dulce şi aromat)
7-8lg de zahăr
3 lămâi
4 portocale
2 piersici
2 pere
un baton de scorţişoară
250ml apă minerală
50ml brandy
Mod de preparare
Curăţaţi lămâile şi portocalele de coajă şi tăiaţi-le în felii rotunde.
Curăţaţi piersicile şi perele de coajă şi tăiaţi-le în bucăţi mari.
Răciţi vinul şi puneţi-l într-o carafă mare de sticlă, adăugaţi zahărul, brandy, fructele şi batonul de scorţişoară.
Se amestecă totul bine şi se dă la rece.
Sangria se serveşte rece, înainte de a se servi se adăugă apă minerală, se pune gheaţă în pahare şi se serveşte cu felii de fructe.