Primele retete de gazpacho (supa-salată) datează din Evul Mediu, cu mult înainte ca roșiile să fie cunoscute în Lumea Veche. Gazpacho e o supă de legume spaionlă a cărei caracteristică-cheie este că se servește rece-gheață. Principalele ingrediente sunt roșii, ardei grași, ceapă, castraveți, ulei de măsline și, de regulă, firmituri de pâine, dar există, desigur, și variații. E gătita de obicei într-un vas de lut și adus la masă alături de crutoane de pâine cu usturoi și mici castroane de legume crude.
Iată o variantă:
8 roșii decojite,
2 castraveți micuți,
2 căței de usturoi,
1/2 ceapă roșie,
un ardei galben,
un vârf de ardei iute,
o felie de pepene galben,
3 felii de pâine înmuiate în apă rece,
4 linguri de ulei de măsline extravirgin
sare și piper proaspăt măcinat.
Se pun toate ingredinetele într-un blender, se toacă timp de un minut. Supa se ține la frigider șase ore, înainte de servire. Se servește la masă, presărând deasupra cubulețe de brânză Feta, sau telemea, iar în mijlocul bolului se pune gheață pisată. La servire, se ia din conținut de pe marginile laterale, fără a se agita.