Cele mai comune semne ale deshidratării sunt senzația puternică de sete, oboseală, dureri de cap, urină concentrată, piele și mucoase uscate. Orice persoană, de la copil, la bătrân, este predispusă deshidratării.
Iată cum poți preveni deshidratarea.
1. Bea multă apă. Vara, când temperaturile sunt ridicate, este foarte indicat să ai iei mereu cu tine o sticlă de apă, indiferent unde mergi. a da un plus de savoare apei, poţi stoarce puţin suc de lămâie sau de portocală.
2. Evită băuturile alcoolice. Alcoolul te face să pierzi foarte multe săruri minerale și apă. O bere nu ar fi o problemă mare... Dacă ieși în oraș cu prietenii, comandă apă plată cu lămâie.
3. Mănâncă legume și fructe bogate în apă. Pepene roșu și galben, piersici, nectarine, mere, grapefruit, vinete, dovlecei, suc de roșii, ardei gras, castravete, salată verde, țelină, broccoli
Toate acestea conțin vitamine și minerale care contribuie la menținerea sănătății.
Și supa de pui este puternic hidratantă, în timp ce iaurtul degresat conține electroliți ce te ajută să-ți energizezi organismul.
4. Evită să ieşi din casă în miezul zilei. Cele mai propice perioade pentru o plimbare sunt dimineaţa devreme sau seara foarte târziu.
5. Fă un program de pauză de apă. Chiar dacă pare că nu îți este sete, ar trebui să-ți faci un program de băut apă.
6. Evită cafeina. Atenţie la sucurile care conţin cafeină, chiar şi la cele gen "ice tea". Cafeina este diuretică şi accentuează fenomenul de deshidratare. Mai mult, pot masca simptomele de deshidratare şi nu poţi lua la timp măsurile necesare.