
Băutură de căpătâi a Turciei şi ţărilor înconjurătoare, răspândită pe teritoriul vechiului Levant şi purtată de turci prin întrega regiune balcanică, ayran-ul se remarcă prin prospeţime şi savoare fiind o băutură deosebită pentru temperaturile ridicate. Adaosul de sare reţine apa în organism şi previne deshidratarea. Menta adăugată dă o notă suplimentară de prospeţime acestei băuturi atât de potrivită alături de mâncăruri picante.
Ingrediente:
500 gr iaurt gras rece
1/2 cană apă rece
3-4 frunze de mentă
1/2 linguriţă sare
1 priză chimion (cumin)
cuburi de gheaţă
Mod de preparare:
Punem totul, exceptand gheaţa, în blender. Mixăm timp de un minut, până se face spumă deasupra.
Punem cuburi de gheaţă în pahare şi turnăm iaurtul, având grijă să fie spumă din belşug deasupra.