
Ingrediente:
200-300 de grame de tăiţei de casă (uscaţi) – cantitatea diferă în funcţie de cât de gros se doreşte să fie stratul de tăiţei (să acopere un strat în grosime de 1,5-2 cm în forma în care se prepară desertul)
120 de grame de unt
300 ml lapte
300 de grame de zahăr
1 plic de zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie
500 de grame de smântână pentru frişcă
2 linguri de zahăr pudră
1 plic de zahăr vanilat
1 plic de întăritor pentru frişcă (opţional)
Preparare:
Aşezaţi tăiţeii într-un strat pe care îl presaţi uşor, într-o formă termorezistentă, destul de încăpătoare.
Se topeşte untul.
Se toarnă untul topit deasupra taiţeilor din formă.
Se dă forma la cuptorul încins (la 180 de grade).
Între timp, se prepară siropul: laptele, zahărul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie se dau în clocot şi se trag deoparte.
Cam în 20-25 de minute tăiţeii se rumenesc.
Se scoate forma din cuptor şi peste tăiţeii prăjiţi, fierbinţi, se toarnă siropul fierbinte.
Se lasă să se răcească în formă, apoi se dă la frigider pentru cel puţin 3 ore (de seara până dimineaţa). În acest timp, siropul va fi complet absorbit de tăiţei.
Se răstoarnă pe platoul pe care va fi servit.
Se bate frişca spumă tare, se îndulceşte şi (după preferinţă) se adaugă şi întăritorul şi zahărul vanilat.
Se orneaza cataiful cu frişcă, după gust şi imaginaţie. Se poate presăra cu fructe confiate, migdale sau fistic măcinat.