Categorie: Timp liber

pruneDelicioase, carnoase şi zemoase, prunele au un conţinut scăzut de calorii şi nu conţin grăsimi saturate, însă abundă în minerale, vitamine şi alţi compuşi ce au un rol important în menţinerea unei stări de sănătate optime.

Unii compuşi prezenţi în prune, cum sunt fibrele şi sorbitolul sunt recunoscute pentru proprietăţile de reglare a sistemului digestiv, fiind deci folosite în tratarea constipaţiilor.Prunele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este şi un antioxidant puternic. Consumul de vitamina C ajută corpul să lupte împotriva cancerului, a inflamaţiilor şi a radicalilor liberi.
Prunele, în special cele din soiul Mirabelle sunt o sursă valoroasă de vitamina A şi beta caroten. Vitamina A este extrem de utilă pentru vedere şi în păstrarea membranei mucoase sănătoase. În urma studiilor, s-a ajuns la concluzia că această vitamină protejează împotriva cancerului de plămâni şi a formelor de cancer asociate cavităţilor
Fructul conţine şi antioxidanţi polifenolici, cum sunt luteina, cryptoxanthinul şi zeaxanthinul în cantităţi semnificative. Aceşti compusi ajută în lupta împotriva radicalilor liberi şi a speciilor reactive la oxigen, ce joacă un rol important în procesul de îmbătrânire şi în diferite alte boli. Zeaxanthina, o substanţă carotenoidă absorbită selectiv în macula lutea reticulara, unde se consideră că are funcţii de protecţie a filtrării luminii
Prunele sunt bogate în minerale ca potasiul, fier şi fluoridele. Fierul este utilizat în formarea celulelor roşii ale sângelui. Potasiul este un important component al celulelor şi al fluidelor corporale, ajutând la controlul bătăilor inimii şi la reglarea tensiunii.
Sunt bogate în complexul de vitamine B, cum sunt niacina, vitamina B6 şi acidul pantothenic, acestea actionează ca şi co-factori care ajută corpul în metabolizarea carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor. De asemenea, conţin şi 5% din DZR de vitamina K, esenţială în coagularea sângelui, dezvoltarea oaselor şi ameliorarea suferinţelor celor care suferă de Alzenheimer.

Atentie!
Prunele conţin acid oxalic care se poate cristaliza sub formă de pietre oxalate în tractul urinar. De aceea este indicat ca persoanele care suferă de pietre la rinichi să evite consumul de prune, iar consumul crescut de apă este indicat pentru a se menţine un nivel normal de urină eliminată.

Back To Top