Categorie: Timp liber

pisica gherutePentru unii tăierea ghearelor pisicii este o operaţie "de rutină", în timp ce altora li se pare o operaţie inumană, crudă şi inutilă.
Oricum atunci când te decizi să tai ghearele pisicii, gândeşte-te bine dacă este neapărat necesar să faci acest lucru.

Ghearele pisicii cresc tot timpul vieţii ei, în straturi subţiri, din interior spre exterior. Suprafaţa ghearelor este acoperită de ultimul strat care nu are nervi şi se toceşte în timpul activităţilor pisicii în mediul natural, atunci când ea se caţără, se luptă, vânează sau îşi marchează teritoriul.
Pisicile care au acces la o grădină, de regulă, îşi aleg un copac pe care să-şi tocească gheruţele, atunci când ele au devenit prea lungi. Pisica face asta uneori şi cu ajutorul dinţilor, acordând mare atenţie acestui ritual.
În schimb pisicile „de apartament" îşi ascut gheruţele pe mobilă sau pe covoare. De aceea, este bine să-ţi obişnuieşti pisica să suporte şedintele de tăiere a gheruţelor.
Pentru procedeul de scurtare a ghearelor pisicii mulţi stăpâni apelează la serviciile personalului calificat din clinicile veterinare sau saloane care se ocupă de toaletaj felin. Având în vedere că pentru o pisică „de apartament" transportul până la clinică sau salon poate fi stresant este indicat să poţi face acest lucru acasă, în mediul cunoscut pisicii.

Ghearele pisicii sunt retractile: pisica le scoate sau le retrage, în funcţie de ceea ce vrea să facă. Gheruţele retrase nu se uzează inutil şi nici nu reprezintă pericol pentru cei pe care pisica îi atinge cu lăbuţele. Gheruţele scoase sunt armele pisicii, unealte ascuţite şi tăioase, suficient de sensibile ca să prindă prada sau jucăria, şi destul de puternice puternice ca să îi susţină greutatea atunci când se caţără într-un copac sau pe platformele de joacă cu stâlpi.
Pentru că pisicile care trăiesc numai în casă nu au ocazia să îşi tocească ghearele, aşa cum fac pisicile care ies din casă, stăpânii lor trebuie să le ajute.
Dacă eşti stăpânul unei pisici „de apartament" trebuie să îi pui la dispoziţie o suprafaţă pentru tocit gheruţele: stâlpul pentru zgâriat, o placă fixată undeva în casă, tot pentru zgâriat, diferite jucărele pe care le „vânează" şi le prinde cu gheruţele, covoraşe speciale, platforme pe stâlpi (de care se agaţă şi pe care se caţără aşa cum ar face pe un copac).

gheruteDacă observi că gheruţele pisicii tale se agaţă în haine, de mochetă sau covor, de jucăriile cu care se joacă sau în timp ce şi le ascute pe sisal înseamnă că este momentul să i le tai.
Sfatul nostru este să achiziţionezi, de la pet-shop, un cleşte special pentru tăierea gheruţelor şi o soluţie pe bază de nitrat de argint, de la farmacia veterinară. Vei ţine cleştele cu mâna cu cea mai mare dexteritate, iar nitratul de argint se va aplica, folosind un beţigaş pentru igienă auriculară, numai pe vârful gheruţei care a fost tăiată prea mult din greşeală (soluţia pe bază de nitrat de argint împiedică sângerarea abundentă şi curăţă zona de impurităţi).
Unii pecialişti recomandă să tai puţin şi des (o dată pe săptămână) vârful fiecărei gheruţe. În plus tăind săptămânal poţi depista rapid alte probleme care pot să apară la nivelul picioarelor pisicii tale.
În cazul pisicii care nu este obişnuită cu tăiatul unghiilor trebuie să ai grjă să nu asocieze această operaţiune cu un moment neplăcut, aşa că pentru început încearcă să tai câte o gheruţă la un interval 15-30 de minute. În 2-3 luni pisica se va obişnui cu ceea ce i se întâmplă (mângâierile rituale de calmare, tonul liniştit, prezenţa şi folosirea cleştişorului special) şi îi vei putea tăia gheruţele în cinci minute.
Gheruţa se va tăia în unghi de 45 de grade, urmărind linia pe care o descrie aceasta în forma ei iniţială. Dacă vei tăia în unghi drept sau în altă poziţie rişti să complici refacerea şi creşterea corectă a gheruţei.
Tăierea gheruţelor nu trebuie să fie o luptă între tine şi pisică. Ia pisica în braţe şi încearcă să o mângâi pe burtică, să o calmezi.
Pregăteşte cleştele, ia o lăbuţă şi apasă uşor între degetele mânii tale până ce ies ghearele, pe care le vei tăia una câte una. Pentru că uneori pisica poate simţi un uşor disconfort atunci când îi apeşi lăbuţa, trebuie să îi acorzi un răgaz pentru a se reface.
Taie doar din partea transparentă a ghearei (vârful), fără să atingi partea rozalie. Dacă nu eşti sigur că poţi face această operaţiune corect, este mai bine să mergi totuşi cu pisica la veterinar sau la salonul de cosmetică felină.

Când tai ghearele pisicii uită-te bine la starea lor: ele trebuie să fie tari , sănătoase fără deformaţii. Dacă ghearele nu arată aşa, poate fi vorba de vreo boala (mai ales la pisicile mai bătrâne) şi în acest caz trebuie să mergi la medicul veterinar.
Dacă vei obişnui să tai gheruţele pisicii acasă, prin această activitate de toaletare te vei apropia din ce în ce mai mult de ea, vei scăpa de stresul transportului până la clinică sau salonul de înfrumuseţare felină, şi în acelaşi timp vei economisi bani şi timp.

Back To Top