Categorie: Timp liber

baiat fataEste nevoie să repeţi copilului tău de câteva ori ce trebuie să facă sau nici nu te bagă în seamă atunci când îi atragi atenţia că a greşit?
Iată cum îţi recomandă specialiştii să procedezi ca să faci din copilul tău cel mai cuminte copil.

Ce înseamnă un "copil disciplinat"? Pentru unii părinţi este suficient că nu vorbeşte urât şi nu este agresiv, pentru alţii un copil cuminte se culcă seara devreme, îşi strânge jucăriile şi îşi face singur temele.
Nu uitaţi: comportamentul unui copil depinde de vârstă, de personalitate, de dezvoltarea emoţională şi fizică. Un părinte trebuie să îşi adapteze aşteptările în funcţie de aceste criterii.
Indiferent ca e mai mic sau mai mare, pentru toti copiii neascultători se pot aplica aceleaşi reguli.

Comportamentul părinţilor trebuie să fie exemplar în faţa celor mici. Dacă tu mănânci în timp ce te uiţi la televizor, nu îi poţi cere copilului să facă altfel.
Dacă tu îi spui „te rog" de fiecare dată când vrei să facă ceva, cu siguranţă va învăţa mai repede aceste două cuvinte.

Pentru un copil nu e uşor să respecte reguli: cu timpul le va învăţa.
Aţi stabilit un set de reguli împreună cu cel mic, nu vă abateţi de la ele. Acele reguli trebuie aplicate de către toţi membrii familiei! Un copil trebuie să înţelegă că regulile nu se încalcă nici acasă, nici în vizită, iar nerespectarea lor atrage după sine consecinţe si pedepse.

Se spune că bătaia e rupta din rai, dar o palmă la funduleţ nu va fi uitată atât de. Bătaia aduce de la sine mai multă agresiune şi furie, iar copilul nu va învăţa astfel ce înseamnă să fii responsabil.
Aplică pedepsele: îi iei jucăria preferata, nu îi dai voie să se uite la desene animate sau să stea la computer, sau îl laşi acasă cu bona în loc să îl iei la plimbare în parc. Astfel îl faci să înţeleagă că o faptă greşită atrage după sine consecinţe neplăcute pentru el.

la coltStatul la colţ timp de 10 minute, timp în care copilul este privat de orice îi face plăcere, este o pedeapsă care funcţionează încă foarte bine.
Înainte să o aplici explică-i copilului care sunt regulile. De exemplu, dacă ţipă la tine sau nu vrea să meargă la masă, va fi pedepsit să stea 5 minute la colţ. Imediat ce a încălcat regula aplică pedeapsa fără discuţii, după ce îi explici ce a greşit. Dacă protestează, măreşte pedeapsa cu încă 5 minute. Odata ce a trecut timpul de pedeapsă, permite-i să revină la ceea ce făcea înainte, fară alte predici sau explicaţii.

Nu vrea să mănânce? Nu forţa lucrurile şi nu îl alerga cu lingura prin casă. Va resimţi efectul deciziei sale mai târziu când i se va face foame şi masa nu va mai fi pusă. Copilul va înţelege astfel că fiecare acţiune are o conseciţă, buna sau rea. Data viitoare se va gandi de două ori inainte să facă mofturi.

De îndată ce ai instituit o regulă, nu te abate de la ea. Chiar dacă ţi se rupe inima când trebuie să îl pedepsesti, dar trebuie să rămâi un părinte ferm.
Vorbeste-i calm, nu agresiv, explică-i frumos de ce a greşit şi anunţă pedeapsa pe care trebuie să o îndeplinească. Copilul tău nu te va considera un părinte rău.
Înarmează-te cu răbdare pentru o vreme, timp în care va trebuie să urmezi cu sfinţenie regulile pe care le-ai impus.
Din când în când, laudă-ţi copilul atunci când se comportă frumos, când şi-a strâns jucăriile şi s-a spălat singur pe dinţi înainte de culcare.

Back To Top