Ziua de Măcinici păstrează urme rituale ale unui străvechi început de an agrar celebrat la echinocţiul de primăvară, 9 martie pe stil vechi, hotar între iarnă şi vară, între zilele aprige ale Dochiei şi zilele călduroase ale Moşilor. În ziua de Măcinici s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform tradiţiei, moare şi se preface în stană de piatră, şi prima zi a Moşilor, jertfiţi şi transformaţi în cenuşă pe rugul funerar pentru dreapta lor credinţă. (crestinortodox.ro)
Măcinici munteneşti
Ingrediente:
250 g făină
120 g apă
un praf de sare
200-250 g zahăr
esenţă de rom
scorţişoară
coajă rasă de lămâie
nuci măcinate
Mod de preparare:
Din făină, apă şi sare se frământă un aluat elastic din care se modelează forme mici: opturi su ineluşe. Se pune un vas cu 2 l apă la fiert.
Când clocoteşte apa se introduc măcinicii şi se fierb până când se ridică la suprafaţă.
La sfârşit se adaugă zahăr, coajă de lămâie, scorţişoară, esenţă de rom şi nuci măcinate – toate după gust.
Măcinicii se pot fierbe imediat după ce se modelează sau se pot lăsa la uscat de pe o zi pe alta.
Mucenici moldovenesti
Ingrediente:
Aluat: 500 gr făină, 2 ouă, 20 gr drojdie, 250 ml apă, 1 linguriţă cu zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1/2 fiolă esenţă rom, 1 lingură ulei, 100 gr nuci măcinate, un praf de sare.
Sirop: 1 ceşcuţă zahăr (125 gr), 4 ceşcuţe apă (500 ml), 4 linguri miere,
Mod de preparare:
Dacă nu ţineţi post, folosiţi 600 gr făină şi 2 ouă, înlocuiţi apa cu lapte şi frământaţi aluatul cu 3-4 linguri unt topit.
Puneţi într-un vas un pumn cu făină. Înmoiaţi drojdia cu zahărul şi puţină apă caldaă, apoi turnaţi-le în mijlocul făinii, amestecaţi şi adăugaţi puţină apă - să fie ca o smântână.
Acoperiţi această plămădeală şi lasaţi-o să crească 10-15 minute.
Adaugaţi apoi restul făinii, uleiul, zahărul, mirodeniile şi apa călduţă.
Framântaţi până când aluatul începe să facă başici şi se dezlipeşte uşor de pe mâini.
Presăraţi puţină făină şi lasaţi la crescut timp de o oră.
Luaţi bucăţi din aluat, formaţi suluri, apoi opturi. Puneţi mucenicii într-o tavă unsă cu ulei şi lasaţi-i să mai crească puţin.Ungeţi-i cu puţină miere topită şi daţi-i la cuptor.
Preparaţi siropul, punând ingredientele la fiert. Lăsaţi să clocotească atât cât să capete puţină consistenţă.
Când mucenicii s-au copt şi s-au mai răcorit puţin, aşeazaţi-i într-un castron, ungeţi cu sirop fierbinte şi presăraţi cu nucă măcinată.