Categorie: Timp liber

testoasa terestraPentru broaştele ţestoase, ca pentru toate vieţuitoarele de altfel, alimentaţia reprezintă o necesitate. Ţestoasele pot fi hrănite cu succes în captivitate, sub rezerva cunoaşterii de către crescător a câtorva elemente de bază.
Unul dintre cele mai importante elemente pe care trebuie să le avem în vedere în momentul achiziţionării unei broaşte ţestoase, este de a stabili cu certitudine specia căreia îi aparţine şi deci tipul de hrană: carnivor, omnivor sau vegetarian.

Hrănirea broaştelor ţestoase omnivore
Broastele ţestoase terestre se hrănesc mai des, comparativ cu cele acvatice. Dacă nu este posibil acest lucru, activitatea lor se reduce foarte mult. De asemenea, tranzitul intestinal este mult mai rapid comparativ cu cel de la broaştele ţestoase carnivore.

Hrana broaştelor ţestoase terestre cuprinde o gama largă de sortimente vegetale: ierburi din flora spontană şi numeroase varietăţi de legume. La acestea, se mai pot adăuga cu succes, fructele roşii (cireşe, vişine, zmeură, fragi, struguri, căpşuni), dar şi banane, mere, pere, portocale.

O raţie care corespunde cerinţelor organismului teştoaselor terestre poate cuprinde: ierburi sălbatice şi cultivate (trifoi, lucernă, păpădie, flori, cimbrişor, măcriş etc.) şi legume (salată, morcovi, cartofi tăiaţi, varză, spanac, fructe coapte). La toate acestea se mai pot adăuga alimente de origine animal: carnea sau organele tocate mărunt, brânză, caşcaval, lapte praf amestecat cu cartofi pregătiţi sub formă de pastă.

La perioade scurte de timp se vor administra suplimentar săruri minerale complexe, vitamine AD3 administrate în apa de băut, sau complexe vitamino-minerale, necesare calcifierii şi bunei desfăşurări a proceselor metabolice.

Pentru o pigmentaţie pronunţată a broaştelor ţestoase se mai pot utiliza morcovi, pentru broaştele ţestoase terestre şi respectiv creveţi roz pentru cele acvatice.

Back To Top