Acum, în plină vară, în grădini sau pe tarabe se găsesc legume sănătoase, printre ele numărându-se şi dovlecelul. Știinţific denumit Curcubita pepo, este originar din Mexic, unde se pare că era folosit în alimentaţie încă de acum 7.000 de ani. În Europa au fost aduşi de turci şi de italieni, ulterior răspândindu-se pe tot globul. Cea mai întâlnită specie de la noi este cea cu coajă verde deschis, dar mai sunt şi dovlecii italieneşti, cu coaja verde închis, numiţi zucchini. În China au fost obţinuţi dovlecei cu lungime de un metru, ce au ajuns şi în pieţele noastre.
Sucul proaspăt de dovlecel este un adevărat medicament. Se obţine cu ajutorul storcătorului electric și se consumă în stare proaspătă, deoarece fermentează foarte repede. Are un gust neplăcut așa că se bea cu un suc-suport, de măr sau de morcov, sau cu zeamă de lămâie.
Sucul proaspăt de dovlecel este indicat în reumatism, normalizarea tranzitului intestinal, dar are şi proprietăţi anticancerigene şi de reîntinerire. Cancerul este ţinut la distanţă cu o alimentaţie preponderent vegetariană, în care un rol important îl are dovlecelul. Numărul de cazuri de cancer este redus cu până la 30% la persoanele vegetariene sau la care carnea este consumată foarte rar.
Seminţele se folosesc în tratarea afecţiunilor prostatei, intestinului şi sistemului endocrin. Se macină seminţele cu râşniţa de cafea, cu tot cu coajă, se iau între patru şi şase linguriţe pe zi, timp de 14 zile. Se repetă cura după o pauză de şapte zile.
Dovleceii au rol foarte important în prevenirea bolilor. Datorită conţinutului bogat în vitamina B9 şi în flavonoide, sunt foarte eficienţi în prevenirea sclerozei multiple.
Graţie conţinutului de vitamina A şi de luteină, dovlecelul este foarte indicat în sănătatea ochiului. Persoanele de vârsta a treia ar trebui să consume cât mai mulţi dovlecei, fiind astfel protejaţi de bolile oculare specifice vârstei.
În cazul astmului, se poate face o cură de 30 de zile cu 100 ml suc de dovlecel pe zi, eventual în combinaţie cu suc de morcov. Are efecte antiinflamatoare la nivelul arborelui bronşic, reduce sensibilitatea în alergii, favorizează expectoraţia şi răreşte crizele.
Trombozele şi tromboflebita se tratează mult mai eficient dacă în timpul tratamentului alopat cu antitrombotice se face şi o cură cu suc de dovlecei sau cu dovlecei cruzi, sub formă de salate. Se consumă minimum 400 g pe zi, timp de două luni.
Pentru tratarea reumatismului, poliartritei reumatoide se face o cură prelungită, de două luni, cu 300 ml de suc de dovlecel pe zi. Inflamaţia articulaţiilor se va reduce şi se vor reface ţesuturile articulare distruse.
În cazul capilarelor fragile, pe lângă consumul de suc şi de salate, se recomandă aplicaţiile cu felii de dovlecel pe locurile afectate.
Ischemia cardiacă şi valorile crescute ale colesterolului pot fi ţinute sub control consumând zilnic dovlecei - salate şi sucuri, având un conţinut mare de fibre, de potasiu şi de substanţe hipocolesterolemiante.
Lipsa de calciu este combătută cu dovlecei care ajută la asimilarea lui prin marea cantitate de magneziu din componenţă.
Proaspetelor viitoare mămici, în primul trimestru de sarcină, li se recomandă un consum crescut de dovlecei puţin fierţi, pentru a se păstra vitamina B9 şi vitamina A, esenţiale pentru dezvoltarea fătului.
Constipaţia rebelă se combate cu 300 ml de suc dimineaţa, pe stomacul gol.
Hipertrofia prostatei este tratată cu pulbere de seminţe de dovlecel (patru-şase linguriţe zilnic, timp de o lună). Reduce volumul prostatei şi previne inflamaţia.
În retenţiile hidrice se face următoarea cură: timp de cinci zile se consumă 1,5-2,5 kg de pulpă de dovlecel crud, dat prin răzătoare, până se face un terci gros. Se aromatizează cu mere, scorţişoară, tarhon, chimion. FĂRĂ SARE!
Dovlecelul este eficient în combaterea şi eliminarea viermilor intestinali. Se prepară o pastă din 1,2 kg seminţe de dovlecel, ce se trec prin maşina de tocat. Se amestecă împreună cu 500 g de miere naturală şi cu 100 ml de lapte proaspăt, crud. Se împarte în trei părţi şi se ia din oră în oră. Seara se înghit trei linguriţe cu ulei de ricin. Se face o cură de trei zile.
Atunci când este necesar un tratament de durată cu suc sau cu dovlecel crud, este indicat să se înceapă progresiv, pentru a se obişnui organismul şi pentru a preveni balonările, crampele şi scaunele diareice.
Deoarece majoritatea substanţelor active sunt situate în coajă şi imediat sub ea, este indicat să îl gătiţi fără să îl descojiţi. Poate fi mâncat şi în stare crudă, în salate de vară, împreună cu roşii, castraveţi, ardei. Este indicat şi gătit, deoarece păstrează magneziul, potasiul, fosforul, făcând adevărate minuni în cazul persoanelor cardiace, hipertensive şi obeze. 100 g de dovlecel au un aport de 15 calorii. Nu este recomandată prăjirea, deoarece devine indigest, îşi pierde cea mai mare parte a proprietăţilor curative şi, absorbind mult ulei, are o mare valoare calorică.