Categorie: Timp liber

araPapagalii Ara stacojii sunt apreciaţi pentru frumuseţea penelor şi personalitatea lor. Păsări vioaie şi inteligente, sunt uşor de dresat, devenind astfel preferatele persoanelor care-şi doresc o pasăre care învaţă cu rapiditate jocuri şi trucuri.
Trebuie să ştiţi că uneori sunt greu de suportat pentru că sunt de-a dreptul gălăgioşi. Alteori sunt distructivi sau chiar agresivi (dacă sunt provocaţi). Deşi sunt exemplare care „vorbesc", marea majoritatea a papagalilor Ara stacojii au o capacitate limitată de a imita.

 

Ştiaţi că...
... sunt printre cei mai mari papagali (80-95 cm şi circa 1 kg), au o coadă care, de cele mai multe ori este la fel de lungă ca şi corpul şi ciocul este mare şi puternic?
Papagalii Ara au un colorit roşu aprins, cu pete galbene pe aripi şi pete albastre închis pe penele implicate în zbor. Se deosebesc de papagalii Ara cu aripi verzi prin mărime (aceştia din urmă fiind mai mari), pe baza culorii penelor de la suprafaţa aripilor (penele mici ce acoperă o anumită zonă a păsării) şi prin lipsa penelor faciale. Pielea facială dezgolită este albă şi nu prezintă şiruri de pene. Coada este lungă şi conică. Penele de sub coadă şi de pe târtiţă sunt albastre.
La păsările tinere irisul este închis la culoare. Culoarea acestuia se schimbă în timp: de la negru la cenuşiu, apoi la alb şi galben (în funcţie de culoarea irisului se poate estima vârsta păsării).

În sălbăticie
ara3Ara roşii sau Ara macao sunt păsări răspândite în aproape tot bazinul amazonian şi în America de Sud tropicală. Ara stacojii din zona Americii de Sud au aripile galbene cu vârfurile verzi, dar cele mai spectaculoase exemplare se găsesc în Nicaragua (specialiştii spun că ar fi vorba de o subspecie a speciei Ara macao) în penajul lor regăsindu-se foarte puţin verde sau deloc.
Această specie de papagali Ara populează pădurile tropicale situate la latitudine mică sau pot fi întâlniţi în zone împădurite, se hrănesc cu fructe (nuci de cocos şi muguri), îşi construiesc cuiburile în scorburile copacilor cu lemn moale. Au fost văzuţi zburând în perechi sau alcătuind mici grupuri familiale, dar au fost surprinse şi stoluri de până la 25 de exemplare.

În „colivie" – pasăre de companie
Se poate spune despre aceşti papagali că sunt jucăuşi, de aceea au nevoie de „jucarii": bucăţi de lemn şi rămurele. Dacă aveţi un asemenea papagal, pentru a-l feri de accidente, nu-l lăsaţi liber şi nesupravegheat în casă. Papagalii tineri trebuie să socializeze cu cât mai multe persoane şi să fie expuşi unor variate situaţii (vizita la medic, jucarii noi, scurtare aripilor şi tăierea unghiilor, vizitele apropiaţilor familiei) pentru a se evita apariţia fricii de necunoscut.
Colivia trebuie să fie suficient de spaţioasă încât să-i permită păsării să-şi deschidă aripile fără să atingă marginile acesteia şi să se poată mişca cu uşurinţă între două stinghii (de exemplu 1,5 x 1,5 x 2,4 m, deşi cu cât colivia este mai mare cu atât este mai bine). Coliviile vor fi suspendate la circa 0,9-1,2 m de sol. Papagalii Ara sunt puternici „ciugulitori", construirea unei colivii durabile este foarte importantă. Unii dintre ei învaţă să-şi deschidă încuietorile coliviilor - este foarte probabil să trebuiască să folosiţi lacăte sau zăvoare cu siguranţă pentru ca papagalul vostru să nu poată evada. Ideal ar fi ca papagalilor Ara de companie să li se pună la dispoziţie o colivie mare plasată afară, pentru băi şi mişcare.

Hrana
Papagalii Ara trebuie hrăniţi cu o dietă special concepută, suplimentată cu fructe şi legume proaspete. Legumele şi fructele vor fi spălate bine înainte de administrare, pentru înlăturarea murdăriei şi a pesticidelor. Au nevoie de o gamă largă de alimente proaspete cum ar fi legumele verzi şi galbene, fructe, pepeni şi nuci (2-3 nuci, ca delicatese). Printre favoritele lor sunt broccoli (nu mai mult de 2 ori pe săptămână), morcovii, frunzele de salată, fasolea verde, castraveţii, roşiile, portocalele (fructele bogate în acid – acid citric – trebuie administrate în cantităţi limitate), merele, căpşunile, bananele, strugurii, pepenii, kiwi, mango, papaya şi perele. Toţi papagalii Ara au nevoie de multă energie. Multe dintre componentele hranei lor naturale – în special nucile de cocos – sunt bogate în uleiuri şi calorii.
Cantităţi mici de seminţe pot fi oferite în special ca recompense pentru un bun comportament. Deşi sunt foarte apreciate de papagalii Ara, ele nu sunt cele mai nutritive alimente mai. Se găsesc amestecuri de seminţe speciale pentru Ara, care conţin de obicei seminţe de floarea-soarelui, un mix de alte seminţe, nuci şi chiar unele fructe uscate. Suplimentele vitaminice nu sunt necesare în cazul păsărilor hrănite cu o dieta completă special concepută pentru papagalii Ara. Cei care sunt hrăniţi numai cu seminţe trebuie să primească zilnic un supliment vitamino-mineral. În pet-shopuri se găsesc sub formă de soluţii care se administrează cu uşurinţă în apa de băut, deşi specialiştii recomandă ca vitaminele să fie introduse în mâncărurile moi: cartofi dulci, iaurt (în cantităţi reduse), terci de ovăz sau fructe moi.
Nu oferiţi niciodată papagalilor Ara cafea, ciocolată, alimente cu conţinut excesiv de zahăr, băuturi alcoolice sau avocado.
Un papagal Ara va fi hrănit cel puţin odată pe zi, dar cum hrănirea lui poate fi un moment propice pentru a interacţiona cu el, o idee abună ar fi să i se ofere hrană suplimentară sau diferite „bonus"-uri pentru recompensarea cuminţeniei. Cum îi place să ia micul dejun cu membrii familiei, acesta ar fi un moment potrivit pentru administrarea vitaminelor suplimentare.
Ei au nevoie de o dietă bogată în grăsimi, cu un adaos de proteină - în special la vârste fragede.
Puţin unt de arahide (15-20% din greutatea păsării), seminţe de foarea-soarelui, nuci de macadamia terniforlia pot fi adăugate dietei pentru a creşte nivelele de proteină şi grăsime.
ara 1Cantitatea de hrană oferită trebuie să reprezinte aproximativ 10-12% din greutatea corporală a păsării la fiecare masă.
Nu trebuie să lipsească apa proaspătă. Mare atenţie: acestor papagali le place să îşi înmoaie mâncarea în apă, aşa că aceasta va trebui să fie schimbată mai des. Vasele trebuie să fie spălate zilnic, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Particularităţi
Îmbăierea sau duşarea frecventă sunt vitale pentru menţinerea în bune condiţii a pielii şi a penajului.
Majoritatea penelor principale implicate în zbor (cele 10 pene aflate cel mai aproape de vârful aripii) trebuie scurtate pentru a-i impiedica să zboare, dar se va avea în vedere ca acestea să fie tăiate numai atât cât pasărea să poata plana la sol. Evitaţi scurtarea penelor secundare (cele 10 pene aflate cel mai aproape de corp). Scurtarea aripilor face pasărea mai liniştită şi mai dependentă şi totodată te va ajuta să-ţi menţi companionul departe de accidente.
Periodic, gherutele vor trebui scurtate sau pilite, operaţiune care va îmbunătăţi relaţia cu companionul vostru.
Papagalii Ara stacojii se împerechează frecvent în captivitate, sezonul normal de împerechere fiind primăvara şi la începutul verii. Viaţa reproducătoare durează până la circa 30-35 de ani. Un Ara la 40 de ani dă semne evidente de îmbătrânire, în timp ce unul la 50 de ani este foarte bătrân. Femela depune de regulă 2-4 ouă, perioada de incubaţie fiind de circa 23-27 zile.
Când papagalii Ara se împerechează, zgomotul şi distanţa faţă de vecini trebuie luate în considerare. Agresiunea între parteneri este neobişnuită în cazul acestor papagali, legăturile care se crează între parteneri fiind puternice, dar nu durează obligatoriu întreaga lor viaţă.

 

Back To Top