Categorie: Timp liber

CAINE BATRAN1Pe măsurăce câinele tău îmbătrâneşte, apar şi schimbările în modul în care funcţionează corpul său.
Problemele unui câine bătrân sunt scăderea funcţiei imunitatre, deteriorarea calităţii pielii şi a blănii şi problemele intestinale frecvente.

Semnele îmbătrânirii
Schimbările prin care trece organismul câinelui îl afectează în multe feluri. Se poate observa uşor blana tocită, pielea uscată şi lăsată, vitalitate scăzută, creşterea în greutate, slăbirea articulaţiilor şi chiar scăderea masei musculare.
Un câine care a îmbătrânit poate avea nevoie de mai puţine calorii, dar pentru a compensa problemele care apar, el are nevoie de alimente care să conţină proteine de calitate şi nutrienţi echilibraţi cu grijă.

Semnele îmbătrânirii:
-reducerea activităţii;
- creşterea în greutate;
- scăderea imunităţii;
- deteriorarea calităţii pielii şi a blănii;
- perniţele degetelor se îngroaşă şi unghiile devin sfărâmicioase;
- pierderea dinţilor;
- inflamarea articulaţiilor: musculatura, osatura şi cartilajele se reduc cu vârsta;
- pe măsură ce plămânii îşi pierd elasticitatea, volumul pulmonar descreşte, câinele va obosi mai uşor,
- măduva osoasă devine grasă, ceea ce poate avea ca efect un debut lent al anemiei, slăbiciune şi o capacitate scăzută de mişcare;
- pierderea acuităţii: cristalinul ochiului devine tulbure, înceţoşat odată cu vârsta; pe măsură ce animalele îmbătrânesc, celulele nervoase şi aparatul de auz se degenerează, având ca rezultat o pierdere progresivă a auzului.

Scăderea funcţiei imunitare
CAINE BATRANPe parcursul vieţii unui câine, apare un proces care se numeşte peroxidare. Acest proces este un proces normal, pe care corpul îl foloseşte pentru a distruge celulele care şi-au pierdut utilitatea şi a omorâ germenii şi paraziţii. Din nefericire acest proces poate afecta şi celulele sănătoase. Pe măsură ce un câine îmbătrâneşte, distrugerile cauzate de peroxidare se acumulează şi creşte riscul apariţiei unor infecţii.
Antioxidantii se găsesc în mod natural în nutrienţii care ajută la menţinerea stării de sănătate a câinelui, prin neutralizarea procesului de peroxidare.
Cercetări recente au demonstrat faptul că o dietă bogată în antioxidanţi, precum Vitamina E, îmbunătăţeşte activitatea sistemului imunitar la nivel celular. Acest aspect este foarte important în cazul câinelui bătrân deoarece organismul lui nu se mai poate apăra la fel de bine.

Antioxidanţii
Antioxidanţii sprijină sistemul imunitar, protejează împotriva distrugerii celulelor, încetinesc procesul de îmbătrânire şi cresc starea de sănătate.
În categoria antioxidanţilor se regăsesc:
- vitamina E - îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi ajută în prevenirea bolilor cardiace şi controlul alergiilor; se regăseşte în cantităţi mari în uleiurile vegetale; în mâncarea câinilor este adăugată sub formă de tocoferol.
- seleniu - este un element esenţial care acţionează împreună cu vitamina E asupra metabolismului organismului; prevene apariţia anumitor forme de cancer, ajută funcţiei cardiace; alimente bogate în seleniu sunt peştele, ouăle şi ficatul;
- vitamina C - este un antioxidant careneutralizează radicalii liberi şi blochează transformarea nitraţilor în substanţe cu potenţial cancerigen; important în menţinerea sănătăţii oaselor şi ţesuturilor, în lupta împotriva infecţiilor, sinteza colagenului şi vindecarea ţesuturilor;
- flavonoizi - sunt produşi de plante şi au o puternică acţiune antioxidantă; protejează împotriva distrugerii celulare provocată de radiaţiile ultraviolete; se regăsesc în fructe şi legume proaspete.
- vitamina A - este necesară pentru creşterea şi repararea ţesuturilor, menţinerea sănătăţii pielii, protejarea mucoaselor şi întărirea sistemului imunitar.
- zinc - este un element important pentru creşterea celulelor şi vindecarea rănilor; are o influenţă importantă asupra funcţiei de reproducere, a funcţionării prostatei şi asupra activităţii hormonale la masculi.

Deteriorarea calităţii pielii şi a blănii
O dieta completă şi echilibrată cu un raport ajustat de acizi graşi Omega-6 şi Omega-3 poate ajuta la reîntinerirea pielii uscate şi la dezvoltarea unei blăni sănătoase şi lucioase.
Pentru câinii bătrâni, este foarte important ca dieta să conţină acid gamma-linolenic (AGL). Acesta este un acid gras omega-6 care în mod normal este produs de ficatul câinelui prin acţiunea enzimelor asupra grăsimilor din dietă. La câinii bătrâni, nivelele de AGL pot fi diminuate datorită schimbărilor suferite de enzimele responsabile de producerea de AGL. Prin adăugarea unei surse naturale de AGL (cum ar fi uleiul extras din planta limba-mielului) poate fi menţinută calitatea pielii şi a blănii câinilor bătrâni.

Problemele intestinale
Câinii bătrâni pot avea un număr crescut de bacterii parazite şi un număr scăzut de bacterii folositoare în intestinele lor, ceea ce poate da naştere unor probleme gastrointestinale (diareea).
O dieta care conţine fructooligozaharide (FOZ) - o sursă unică de fibre care ajută la menţinerea sănătăţii intestinale a populaţiilor bacteriene - promovează înmulţirea bacteriilor folositoare.

Principalii nutrienţi necesari organismului câinelui:
CAINE BATRAN2- proteinele (albuminele) - se găsesc în carne, lactate, ouă, peşte, conserve de carne;
- lipidele (grăsimile) - au atât surse animale cât şi vegetale;
- glucidele (hidrocarbonaţi) – există în alimente ca făină, cartofi, orez, paste făinoase;
- calciu, magneziu, sodiu, fosfor - se găsesc în lactate, produse din carne;
- vitaminele, îndeosebi cele liposolubile: A, D2, F, E etc., dar şi cele din grupele B şi C.

Când trebuie să îi dau câinelui meu o dietă de câine bătrân?
Fiecare câine prezintă semnele de îmbătrânire în momente diferite şi o mare parte din aceste variaţii sunt asociate cu mărimea lui.
Specialiştii spun că spre deosebire de câinii din rasele mari care sunt consideraţi maturi la vârsta de 5 ani, câinii din rasele mici de obicei nu trec prin transformări legate de îmbătrânire înaintea acestei vârste.
Totuşi la vârsta de 7 ani, majoritatea câinilor sunt consideraţi bătrâni, nevoile lor nutriţionale schimbându-se în consecinţă.
Îţi vei putea ajuta câinele să fie activ, sănătos şi vesel alegând pentru el o formulă alimentară special creată pentru câinii bătrâni, care îi poate furniza
elementele nutritive de calitate, uşor de digerat.

Nevoi speciale
Un câine bătrân, sedentar, este predispus la îngrăşare. Controlul greutăţii câinelui este important faţă de consecinţele pe care le poate avea faptul că s-a îngrăşat: face sau a făcut deja diabet, sau articulaţiile lui, care au oricum de suferit din pricina înaintării în vârstă, trebuie să suporte o greutate sporită.
Alimentaţia „bătrânelului" tău trebuie să aibe o formulă echilibrată, de bună calitate, special creată pentru metabolismul lui:
- un nivel redus al grăsimilor, care oferă totuşi nutrienţii esenţiali pentru sănătatea pielii şi a blănii;
- proteine de origine animală, de bună calitate ca să-l ajute la întreţinerea tonusului muscular;
- L-carnitina, un element nutritiv important care ajută la arderea grăsimilor şi menţinerea masei musculare pe durata scăderii în greutate;
- amestecurile speciale de carbohidraţi care ajută la menţinerea unor nivele constante de energie;
- uleiuri de peşte bogate în vitamine pentru o piele sănătoasă, strălucitoare şi pentru sănătatea generală
- proteine de origine animală, de o bună calitate, pentru a ajuta la sprijinirea masei musculare,
- antioxidanţi, ca Vitamina E, pentru întărirea sistemului imunitar,
- surse speciale de fibre, pentru a menţine sănătatea intestinelor şi a creşte abilitatea câinelui de a absorbi nutrienţii esenţiali acestei vârste
- lecitină, deoarece aceasta are funcţii multiple: îmbunătăţeşte memoria, oxigenarea cerebrală şi tonusul celulei nervoase; facilitează procesele de digestie printr-un drenaj corect al căilor biliare
- conţinut scăzut de fosfor şi sodiu pentru a uşura funcţionarea organelor (rinichi, ficat) şi a metabolismului.
Aceste ingrediente sunt foarte importante pentru o bună nutriţie fie că alegi o hrană uscată, fie că alegi o hrană conservată.

Back To Top