Categorie: Timp liber

menta 1Menta este planta aromatică cu cele mai variate întrebuinţări. Face parte dintr-o familie extinsă, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrişorul, maghiranul, salvia şi levănţica.

Boli prevenite cu ajutorul mentei
Cancerul de colon, cancerul pulmonar, cancerul pielii, sindromul colonului iritabil, gastrita hiperacidă, ulcerul gastric, infecţiile tractului digestiv şi infecţiile urinare, epuizare, oboseală cronică.

Preparare şi administrare
Cataplasme reci cu mentă - alină durerile de cap, calmează durerile reumatice şi mâncărimile provocate de urticarie.

Pulberea - se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a plantei uscate, urmată eventual de o cernere prin sită. O linguriţă rasă de pulbere (aproximativ 1,5 grame) se ţine vreme de câteva minute sub limbă, după care se inghite cu apa. Se administreaza pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi.

Infuzia fierbinte - se opăresc 2 linguriţe de frunze mărunţite de mentă cu 1 cănă de apă clocotită, după care se lasă 15 minute să infuzeze şi se filtrează. Se bea cât mai fierbinte posibil.
Se foloseşte pentru deblocarea rapidă a căilor respiratorii, element foarte important în tratarea bronşitelor infecţioase şi a manifestărilor alergice la nivelul căilor respiratorii. Are efect decongestiv, calmant şi antispastic.

Infuzia combinată - combină extracţia la rece cu cea la cald, ajutând la conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 2-3 linguriţe de mentă mărunţită se lasă la înmuiat în ½ cană de apă rece, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Lichidul se strecoară, iar maceratul rămas se opăreşte cu încă 1/2 cană de apă fierbinte, se lasă 20 minute la infuzat, după care se filtrează. Se combină cele două extracte. Preparatul se bea înainte de masă cu15 minute. Doza este de 3 cani/zi.

Tinctura - se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de mentă, completându-se restul cu alcool de 40 de grade. Se închide ermetic şi se lasă la macerat vreme de 8 zile. Se filtrează lichidul prin tifon, şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare.

Tonic aperitiv - se umple 1/2 din înălţimea unei sticle cu mentă mărunţită şi restul cu alcool de 40 grade. Se lasş la macerat la temperatura camerei timp de 2-4 zile, agitându-se zilnic de câteva ori. Se strecoară şi se bea zilnic câte 1 păhărel, dimineaţa pe stomacul gol, înainte cu 30 minute de masă. Stimulează peristaltismul intestinal.

Uleiul volatil - se mai numeşte şi ulei eteric sau ulei esenţial şi se obţine doar prin procedee industriale Se găseşte preparat în magazinele şi în farmaciile naturiste. Se va folosi doar uleiul de mentă pe care este specificat că poate fi folosit pentru uz intern. Se administrează, de regulă, câte 3 picături, dizolvate în o linguriţă de miere sau puse în o lingură de apă, de 2 ori/zi, în cure de 5-14 zile. La copiii între 8 şi 12 ani, doză se înjumătăţeşte, iar la cei între 5 şi 8 ani, se administrează o singură picătură, de 2 ori/zi.

Clisma - se folosesc 16 - 20 g frunze uscate de mentă care se fierb în 1 l apă. Se fac clisme călduţe în caz de viermi intestinali.

Unguent - se pun 10 g frunze de mentă în 1 litru de ulei şi se lasă la macerat, la temperatura camerei, 2- 4 săptămâni. Se strecoară şi se păstrează în sticle mai mici, închise la culoare şi bine astupate. Se poate folosi ca picături în ureche, tratând inflamaţiile acesteia sau ca frecţii în dureri reumatice.

Alifie cu mentă - se încălzeşte 200g untură proaspătă de porc şi se pun în ea 3 - 4 linguri frunze verzi de mentă. Când untura începe să clocotească, se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă la răcit până a doua zi. A doua zi se încălzeşte din nou untură până la topire, se strecoară printr-o sita fină în cutii mici de plastic şi se lasă la răcit. Alifia astfel preparată are efect antibacterian, dezinfectează rănile şi ulceraţiile pielii şi ajuta la calmarea durerilor reumatismale.

Back To Top