Categorie: Timp liber

otita-la-copiiSpaţiul din spatele timpanului, urechea medie, închide sistemul auditiv şi este gol în interior. Secreţiile naturale formate aici sunt eliminate printr-un traseu intern numit trompa lui Eustachio. La copii, aceasta nu funcţionează foarte bine întotdeauna, probabil din cauza faptului că nu este complet maturizat şi deci nu are rezistenţa necesară, iar secreţiile nu sunt eliminate în totalitate. În momentul în care apare o problemă la trompa lui Eustachio există riscul acumularii de lichid în spatele timpanului. Bacteriile existente uneori în căile nazale se multiplică uşor în acest lichid provocând infecţia.

Otita poate fi diagnosticată prin examinarea urechii cu un instrument numit "otoscop - medicul poate vedea direct timpanul, care este roşu şi câteodată bombat din cauza presiunii lichidului infectat. Complicaţiile grave sunt rare dar totuşi există.
Otita medie poate duce la infecţia învelişului creierului (meningită), la infecţia oaselor care înconjoară urechea sau la contaminarea bacteriană a sângelui.
Datorită riscului de apariţie a acestor complicaţii, administrarea antibioticelor pe cale orală este pe deplin justificată.
Antibioticele sunt de obicei prescrise pe o perioadă de trei, cinci sau şapte zile, în funcţie de tipul acestora. Tratamentul trebuie urmat după sfatul medicului chiar dacă simptomele se ameliorează sau dispar înainte de a-l termina.
Uneori apare o atenuare a simptomelor în primele 48 de ore de la începerea administrării antibioticelor. Dacă în timpul acestor prime 48 de ore simptomele vor persista, acest lucru nu înseamnă că antibioticele nu acţionează. Pentru calmarea durerilor sau febrei se poate administra paracetamol în funcţie de greutatea sau vârsta copilului. La terminarea tratamentului cu antibiotice, copilul trebuie ţinut sub observaţie pentru a ne asigura ca infecţia a fost eliminată complet.

Când infecţia reapare
Complicaţiile cele mai frecvente ale otitei medii sunt reapariţia sau persistenţa infecţiei, sau prezenţa constantă a lichidului în urechea medie în ciuda unui tratament cu anibiotice. Acest lichid duce la scăderea auzului. Scăderea auzului duce la întârzierea înţelegerii cuvintelor la toţi copiii mici.
În cazul în care infecţia continuă să apară în ciuda tratamentului cu antibiotic, există două posibilităţi: administrarea antibioticelor în doză mică în fiecare zi, timp de câteva luni (tratament profilactic), sau o mică intervenţie chirurgicală - timpanostomie, efectuată de către medicul ORL.
Marea majoritate a copiilor depăşesc această problemă şi nu dezvoltă cu vârsta nici o sechelă permanentă în planul acuităţii auditive şi nu suferă de nici o altă complicaţie pe termen lung.

Back To Top